Re: tu nie ma pytania -nie masz czasu -nie wchodż
a ja myśleć że Jojka wersja być lepsza nie przeczytałeś albo nie zrozumiałeś do końca o co w tym chodzi... i na czym polega (hydroponiczna uprawa) można nawet nasypać grubego żwiru..chodzi tylko o to aby korzenie (końcówki-- bo jak bedą całe to roślina zacznie gnić...) pochłaniały związki azotowe!!!! więc co ma woda wypłukiwać???? roślina sama ciągle czerpie z przepływajacej wody szkodliwe azotany.. z innej beczki cieszymy się że gadzince pomogła parafina!!!
W kwesti hydroponiki: Czy ktoś wie, ile roślin (jakich) trzeba, żeby pochłaniały azotany powstałe po 15 cm żółwiu. Albo jakiekolwiek oszacowania zależności między ilością wody, stężeniem i masą rośli?
widzę że odnieśliście sie raczej negatywnie do mojego tamatu.ale trudno hm KRIST- ja sie nie chce mondrowac ale czytałem gdiześ że bambus się nie nadaje do ryb bo jest trujący i to silnie -chociaż nie wiem jak jest z żółwiami. to wspaniale że jojek wróciłmamy nadzieję że często będzie aktualizował swojastrone !!!
tego chyba nie wie nikt..... takie badanie możnaby przeprowadzić tylko w labolatorium.... kto je zrobi ???(kto wyłoży środki na to??) z naszego punktu widzenia uprawa hydroponiczna ma tylko wspomóc filtr!!!! nie da się go zastąpić przez rosliny, generalnie czym więcej roślin tym lepiej wg. mnie nadaje się świetnie bambus i inne rośliny które lubią dużą wilgotność gleby i powietrza. Mam pomysł możnaby sprawdzać stężenie azotu testerami które wykorzystują akwarysci!!
trujący??? chyba nie mój kot mi całe liście z bambusa obżar i czuje się swietnie.... znowu niedoczytałeś o co w tej hydroponice polega... np. bambus wogóle nie bedzie miał styczności z żółwiami!!!! będzie w szklanej lub z pleksi doniczce przez którą bedzie przepływać woda z akwa tj. przez dolna część tak aby tylko końcówki korzeni obmywała woda!!! a całość może być ustawiona nad akwa!!!!! ot taki mam plan..... (jeszcze czekają mnie rozmyślenia czysto techniczne co i jak..)