Żółw, który nie lubi wody...
Od dnia zakupu żółwia zauważyłam, że bardzo boi się wody... :( Już po paru minutach przebywania w niej zaczyna strasznie drapać pazurami w ścianki miski, pokazując w ten sposób, że chce z niej wyjść. Taką sytuacje zaobserwowałam już podczas kupna żółwia, kiedy chciał się uwolnić ze sklepowego akwarium. Dlatego do dzisiaj nie ma akwarium.
Re: Żółw, który nie lubi wody...
Drapiąc w ścianki miski nie pokazuje że chce z niej wyjśc tylko chce się gdzieś schować bo nie ma zapewnionych odpowiednich warunków i boi się otoczenia! A wody się napewno nie boi bo żółw "wodno-lądowy", jak go nazwałaś, większą część swojego życia spędza w wodzie! Także jeśli chcesz go zacząć leczyć to najpierw postaraj się o akwaterrarium i zapewnienie mu godziwych warunków!!!
Albo drapie w ścianki, bo chce jeść, mój też tak robi, a jak się naje to włazi na półkę i "opala się" jak to określa moja córka. Z tego co słyszałam, to Wojtas501 ma rację, najprawdopodobniej ma złe warunki (miska zamiast akwarium) i jest mu tam źle. Powinien mieć dużo miejsca do pływania i nurkowania (uwielbiają nurkować), mój ma otoczaki na dnie i chętnie je przekopuje, półeczkę, na którą włazi, albo pod którą może się schować jak się wystraszy. Miska nie za bardzo sie nadaje do trzymania zółwia wodnego...
Wojtas ma racje. To, że chce wyjść z wody jest tylko Twoim wymysłem. Bardzo wiele żółwi tak robi, jeśli ma za mało miejsca ( nie mają się gdzie schować itp. ), a te które mają dużo także to robią, jeśli przypłyną pod ściankę akwarium, taki ich los w warunkach nienaturalnych.
Żółwie wodne nie boją się wody, to jest ich naturalne środowisko, to tak jakby człowiek bał się chodzić po ziemi, a np. foka bała się wody!
jakby mnie ktoś wsadził do ciasnej miski zamiast w miarę dużego akwa to też bym drapał i chciał wyjść... z dwojga złego lepsze chodzenie po lądzie niż kręcenie się w kółko w misce!!!! jakbyś go wpuściła do większego akwa i głębszej wody po jakimś czasie natura przypomniała by mu co ma robić... miliony lat ewolucji i przyzwyczajeń nie można zmienic w przeciągu kilku lat..z początku mógłby być wystraszony ale tylko przez kilka dni.