witam.
na dworze cieplo...... sprzedawce odemnei dzieli kilkaset km.
czy mozna wysylac molurusy poczta paczka priorytetowa z napisem ostroznie?? jak tak to prosze o porady jak go zapakowac?? (molurus ma okolo 70cm):)
Wersja do druku
witam.
na dworze cieplo...... sprzedawce odemnei dzieli kilkaset km.
czy mozna wysylac molurusy poczta paczka priorytetowa z napisem ostroznie?? jak tak to prosze o porady jak go zapakowac?? (molurus ma okolo 70cm):)
mozna wyslac w ten sposob weza. zapakuj go w jakis worek przepuszczajacy powietrze (lniany) nastepnie do jakiegos sztywnego pudla wylozonego wata albo gazetami, zeby sie nie poobijal, porob dziurki w opakowani, zeby sie nie udusil i wysylaj. nic mu sie nie powinno stac,.
Jezeli nie masz worka lnianego, to zawsze mzoesz uzyc skarpetki. I tak jak mowi Ser. Sztywne pudlo ze wentylacja, jakies "amotyzatory" i mozesz wysylac.
skoro Was dzieli tylko kilkadziesiąt km to zastanów się czy nie lepiej wydac te pieniądze na autobus i mieć pewność, że wąż dotrze bezpiecznie.
aaa sorki źle przeczytałem - kilkaset km to już inna sprawa :) ja dostałem mahonia ostatnio pocztą. Tylko że teraz są upały wiec dobrze by było zapytać o jakąś opcje ŻYWE ZWIERZE bo ponoć taka jest.
Ja osobiście nigdy nie wysłałbym gada pocztą. Lepiej PKP.
Jest opcja zywe zwierze, koszt paczki do 1kg to 10zl. Jedyne co trzeba zrobic, to napisac na paczce co jest w srodku i ze jest to waz niejadowity :)
a no wlasnie...... co do opcji wysylki poczta. czy tak jak napisal specter wystarczy napisac co tam jest czy moze dadza na poczte jakis dodatkowy kwitek??bo przeciez nie bede wysylal normalna paczka;/ bo po 1 bym sie o niego bal a po 2 to by sie zczaili jakby byly dziurki:) i czy taki molurus 70cm bedzie wazyl do kg??
aa...... co do skarpetki. czy to tez jest bezpieczne tak samo jak worek lniany??
Ja wysylalem w skarpetce i wezyk doszedl caly i zdrowy :]
I tak robią z tą paczką co chcą (opcja "przed południem" dotarła o 19), wiozą ją w upale na półce pod oknem i walą pudłem o stół przy dostawie. Wszystko to na raz! Nigdy nie zgodzę się na wysłanie, lub odebranie węża drogą pocztową.
WOW
A juz myslalem, ze tylko ja uwazam, ze wysylka weza poczta to barbarzynstwo.
do morda.... czy istenieje taka opcja jak pisales?? jak tak to jak sie to zamawia/wypisuje??
a co do wysylki........ skad wiesz ze tak jest z tymi paczkami?? skoro tam sa zwierzeta to powinni uwazac..... pocztowi tez ludzie:]
Oni mają w dupie co jest w środku - nawet jak napiszesz, że to waza z dynastii Ming to i tak zrobią co chcą. Dla mnie wysyłanie węży pocztą jest czymś (nie dokończe bo drudno nie uzywając wulgaryzmów)
Zamiast poczty polecam firmy kurerskie. W taki sposób otrzymałem wężyka kiedy było chłodno i dotarł cały i zdrowy. Ale w sumie był pakowany przez p. Sułka to eni ma sie czemu dziwić. Lepiej dać wiecej ale mieć bezpieczniejszy transport;)
IMHO tylko idioci wysyłają zwierzęta pocztą. Mało razy czytaliście jak załatwili je w trakcie ?
Mało paczek widzieliście w życiu, że nie wiecie jak się z nimi obchodzą ?
Kurier, lub PKP przesyłka konduktorska.
Ja jesli chodzi o gady to zawsze wysylam DHL'em.
Pocztex ma takie opcje. Ale absolutnie nie polecam.
ja kilkakrotnie wysylalem gady poczta, sam tez a droga otrzymywalem i zawsze bylo ok
trzeba wykupic opcje priorytet (dodatkowa oplata 1zl) i opcja ostroznie (dodatkowa oplata 50% chyba) na pudelku zawsze piisze wyraznie zywe zwierze ostroznie, nie precyzuje co jest w srodku, na poczcie oczywiscie jest senscja, ale zawsze mowie ze zolwik, tak dla bezpieczenstwa
kolega co ma hodowle ptakow wysylal poczta kanarki, bazanty, kury i inne ptactwo ozdobne i raczej nie bylo problemow (z tego co mi mowil to czasami z kanarkami, jak poczta nawali bo sa wrazliwe na brak pokarmu)
no ale gadow ten problem nie dotyczy
Opcja ostrożnie i priorytet WYKLUCZA wysyłanie zwierząt. Nie można wysyłać zwierzat pocztą inaczej niż POCZTEXEM. Możesz sobie pisać na pudełku co tylko masz ochotę, niestety mają to w d... i do niczego nie są zobwiązani.
Od kiedy poczta udostępnia opcje OSTROŻNIE ?
jest taka opcja ostatnio wysyłałem priorytet ostroznie
Kurcze, jakiś miesiąc temu gdy chciałem ta opcję, babsko twierdziło uparcie, że poczta już nie oferuje tej opcji.
Heh....
Nie ma opcji "Ostroznie".
Polecam :http://www.poczta-polska.pl/cennik.htm
Tam macie wszystkie mozliwe opcje, lacznie ze spiewajacym doreczycielem (zart->dla mniej kumatych), a "Ostroznie" nie ma. Jesli ktos od was bierze kase za taka opcje to jest albo oszustem albo przyglupem, a przesylka i tak bedzie traktowana identycznie jak inne.
Są opcje "specjalne". Nie mam pojęcia jaką nalepkę naklejają wtedy na paczkę, być może "ostrożnie". Ale nie zmieni to mojego podejścia: pocztą nie wysyła się zwierząt! AMEN