Re: żeby wąż się myszy bał
ja miałem taką samą sytuację. mój chińczyk (130 cm) zaatakował chomika, który mu się wyrwał. następnie wogóle przestał jeść i dopiero po kilku sztuczkach udało mi się go namówić do ponownego polowania, a wszystkie te starania trwały 2 miesiące...
Jak to się będzie powtarzać to spróbuj tą mysz ogłuszyć wąż będzie miał wtedy łatwiejszą zdobycz
sytuacja raczej normalna jeżeli karmi się żywym pokarmem... i przez takie incydenty później mogą być kłopoty nawet takie jak miał ser... zacznij karmić mrożonkami :)
Ja osobiscie uwazam iz karmienie weza zywym pokarmem go stresuje. Wydaje mi sie ze te nerwy jakie waz przezywa gdy wokol biega mysz, moga wyjsc w przyszlosci lecz juz skierowane w nasza strone. Ja karmie swojego weza albo martwym, albo ogluszonym pokarmem. Pozdro
Moim zdaniem karmienie węża martwym pokarmem sprawia że wąz czuje sie bardzej bezpieczny w swoim terrarium i w ten sposób jest mniej agresywny.
Osobiście uważam, że polowanie to rzecz naturalna u węży i nie mają powodu do stresu. Założyłme już własną hodowle myszy. Oczywiście teraz spróbuje dać mu mysz ogłuszoną albo nieżywą. Jeszcze dotąd nie dochodziło do czegoś podobnego.
stresu podawanie żywego pokarmu raqczej nie powoduje ale dzięki podawaniu martwego pokarmu można częściowo uśpić w wężu nature drapieżnika...
Wlasnie o to mi chodzilo. :)
Ale bzdury piszecie, szkoda gadać.
wąż jest gadem i ma bardzo mały mózg. Dla niego liczy się tylko instynkt i nie da się go uśpić.
Ja też jestem za dawaniem żywego pokarmu. Tyle się mówi o zapewnianiu zwierzęciu naturalnych warunków... To żeby terrarium było podobne do biotopu, żeby za małe nie było itd itp... A pomyślał ktoś, że w tym wszystkim mieści się też polowanie? - to też są "naturalne warunki". Oczywiście może to stwarzać pewne ryzyko, ale wtedy tylko jak się karmi nieostrożnie. Po prostu karmić z bardzo wyostrzoną uwagą i być w pogotowiu trzeba.