Z osfojeniem mam zbozówke 3 miesiące onama 4 miesiące i prubowałem na wszystkie sposoby ale ona najwyrazniej sie mnie boj :(
Wersja do druku
Z osfojeniem mam zbozówke 3 miesiące onama 4 miesiące i prubowałem na wszystkie sposoby ale ona najwyrazniej sie mnie boj :(
Napisz szerzej na czym polega problem... atakuje cie? ucieka od ciebie? ?? napisz w czym rzecz a na penwo pomozemy :)
ucieka odemnie alle jeszcze nigdy nieugryzł
To jest normalne ja mam juz kilka zbozowek i zadna chetnie nie wchodzi na reke! Nie sprawisz na penwo u tak mlodego a nawet zadkoscia jest iz dorosly waz sam bedzie wchodzi na ciebie! Jesli sie nie zuca to juz jest oswojnoy, co innego gdyby cie atakowal.
spróbój jeszcze wyjąć mu z terra wszystko i włorzyć koszulkę w której chodziłes/łaś cały dzień i jeżeli wejdzie zapewne bedzie kojarzył twój zapch z bezpieczeństwem a co za tym idzie nie bedzie prze dtobą uciekał
4 miesiace to za malo na osfojenie zbozowki. Poczekaj jeszcze z miesiac dwa, a narazie daj jej spokoj. Tak bedzie dl niego najlepiej.
WIELKIE dzieki mam mnadzieje że za 4 miechy to sie zmieni pozdrawiam :D
To maluch, i on z natury jest bojażliwy, nigdy nie wejdzie sam komuś na ręce. jeżeli wąż nie panikuje, możesz na chwilę go wyciągać, i chwilę potrzymać, asekurując, nie dopuszczając do miotania się i pozwalając na w miarę swobodne poruszanie się po dłoniach. Raczej jednak nie dłużej niż kilka-kilkanaście minut. Wkładanie do terrarium koszulek nic nie daje, podaruj sobie. Nie należy mu robić przemeblowania i utrudniać chowanie się- efekt będzie odwrotny od zamierzonego, kryjówki są niezbędne! Gdy podrośnie będzie śmielsza i ulegnie względem ciebie pewnej habituacji- przestanie reagować strachem na ciebie, a nawet będzie zainteresowana czynnościami przy terrarium.
Jedyne co mozesz zrobic to przyzwyczaic do pewnego stopnia ze waz nie bedzie sie bal brania na rece ale nigdy go nie oswoisz.
myj rece w neutralnym srodku, chodzi o zapach
A poza tym, po co chcesz brać go na ręce???
jeżeli chcesz żeby była oswojona to bież go raz na 2 dni na ręce i daj jej troche popełzać :) TYLKO BEZ GWAŁTOWYNYCH RUCHÓW! i najlepiej bądź wtegy sam :)
Moja Regi zawsze jest spokojna jak ja biore na ręce. Nigdy się nie zwija... :D tutaj zdjęcie. <A HREF="http://www.album.astral.pl/album/fotos/454/20/655/8.jpeg">Ja i Regi
Innym sposobem jest nacieranie rak sciolka zanim wezmiesz weza na rece. Zapach podloza zostaje wtedy na Twoich rekach i miesza sie z Twoim. Waz jest bardziej ufny wtedy.
wąż to nie krolik. nigdy nie będzie się uśmiechał jak go będziesz z terrarium wyciągał.
Co wy ciągle z tym wyciąganiem węża z terra i braniem go na ręce to nie ssak któremu to może sprawić przyjemność.Oczywiście są sytułacje w których należy węża wyciągnąć z terra no ale codziennie bez powodu "żeby tak sobie pochodził po ręce".
Mam pytanie do Bibera (nie żebym się Ciebie czepiał) ale twoja rada:
"jeżeli chcesz żeby była oswojona to bież go raz na 2 dni na ręce i daj jej troche popełzać :) TYLKO BEZ GWAŁTOWYNYCH RUCHÓW! i najlepiej bądź wtegy sam :)"
Sam wymyśliłeś tą teorie czy Ci ktoś podpowiedział????
Otwarłem twój profil i co widzę
w terrarystyce od 2004 a ilość postów 594!!!! w tym większość to porady kolego coś jest chyba nie tak albo jesteś omnibusem albo piszesz o rzeczach które gdzieś tam usłyszałeś i podajesz gotowe recepty na "osfajanie węża", w terrarystyce bardziej liczy sie doświadczenie w hodowli poszczególnego gatunku a nie teoria.
"nie żebym sie Ciebie czepiał" a jednak robisz to... w terrarystyce od 2004 znaczy że na stronie terrium.com.pl??? tak mi sie wydawało :| zajmuje się już troche terrarystyką miałem kilka jaszczurek i mój brat ma boaska i uważam że mam jakie takie doświadczenie na ten temat ... ja tak swojego regiuska oswajałem i wydaje mi sie że z dobrym skutkiem a to co Ty o tym myślisz mnie nie obchodzi... ogólnie w terrarystyce jestem o 2000 r wtedy to dostałem od wójka który wyjechał do USA agame brodatą
aha... nie chce tutaj sie kłucić więc jak masz coś jeszcze do powiedzenia to wal na maila biber_ss@tlen.pl albo na gg: 2556121
Biber ja też nie jestem kłótliwy jeśli masz błąd w profilu to OK sorry.
Ja po prostu jestem przeciwnikiem niepotrzebnego wyciągania węży z terrarium i robienia im spacerów :)
No i czasami jak widzę po raz któryś posta o " próbach i sposobach na osfajanie gada" to mnie czasami ponosi.
[]
To że mam napisane w profilu "2004" to błąd myślałem że chodzi o to w którym roku sie zarejestrowałem na forum :D Niestety nie moge tego zmienić :(
[]
Może da się to zmienić. Wejdź na Mój profil - > edytuj profil --> i po kolei wg wskazówek
Możę wtedy wywalisz to "2004r" i napiszesz sensowną sygnaturkę ;)
Darek S - bardziej akwarysta na razie