17 stycznia kupiłem pytona królewskiego ma on70 cm.i jeszcze nic nie jadł a daję mu co tydzień mysz proszę o radę jak go zmusić do jedzenia bo widzę że chudnie w sklepie mnie gość zapewniał że je myszy zabite ale sam już nie wiem czy to prawda
Wersja do druku
17 stycznia kupiłem pytona królewskiego ma on70 cm.i jeszcze nic nie jadł a daję mu co tydzień mysz proszę o radę jak go zmusić do jedzenia bo widzę że chudnie w sklepie mnie gość zapewniał że je myszy zabite ale sam już nie wiem czy to prawda
z tego co słyszłem ten rodziaj pytona jest bardzo dziwny ponieważ jak mi powiedział sprzedawca w zoologicznym ze jak on je to jest dobrze wieć moze masz złe warunki czy cóś a moze sie jescze neizaklimatował ??
Jadzia niepisz tego samego pytania na dwoch forach !!
neu, jak nie umiesz odpowiedzieć na pytanie to wogóle się nie udzielaj. udzielasz ludziom porad a może byś wpisał w opsie co hodujesz! ale to tak na marginesie...:) skoro gość tak mówił to POWINNO tak być. jeżeli jest przyzwyczajony do martwego to podaj mu raz: świeżo ubitą mysz, a jak tego nie zje to mrożonke (oczywiście rozmrożoną o odpowiedniej temp.) spróbuj tak, a jak nie wyjdzie to napisz, może jakoś sobie z tym poradzimy:)
Karm wieczorem, gdy będziesz pewny że wąż jest po wylince, podawaj żywą lub ogłuszoną mysz. Aktualnie jest sezon postu dla Regiusów, ale w tym wieku nie powinien pościć....
Koniecznie zadbaj o prawidłowe warunki zgodnie z opisem gatunku i min 2 odpowiedniej wielkości kryjówki.
Jeżeli wąż chudnie to nie jest dobrze.Spróbuj dać najpierw żywą mysz późnym wieczorem zgaś światło w terrarium ale obserwuj co się będzie działo jeżeli nie będzie żadnej reakcji a to dokładnie widać po kilku minutach może kilkunastu to mysz wyjmij żeby nie zrobiła krzywdy wężowi.Następnego dnia spróbuj ponownie mój nie jadł 5 miesięcy ale bez widocznej utraty wagi.Jeżeli on chudnie to zanieś go do weta i niech nakarmi go na siłę czasmi to pomaga i sam później przyjmuje pokarm bez pomocy.Niepokojące jest to że chudnie.Napisz o postępach
sproboj mu dac myszoskoczka to jest naturalny pokarm regiusow na wolnosci
to jest dobry sposob moj jak nie jadl to mu dalem myszoskoczka i od razu go udusil
LIbell sam mam pytona krolewskiego i moj tez nie chcił z poczatku jesc. jesli jest przyzwyczajony do martwych myszy i ne chce ich jesc to daj mu na siłe przytykaj mu mysz odpowiedniej wielkosci do pyska i niech ta mysz zrobi wrazenie jak by była zywa . Jak nie pomoze to daj mu mysz zywa ale nie za duza. Pozdrawiam :)
moj nie jadl 3 miesiace potem zjadl i znowy nie jadl 1,5 miesiąca
spróboj rózne kolory myszek sprawdz temp w terrarium czy nie jest za niska
przed podaniem myszki przewoetrz terrariumjesli jeszcze nie zje spróbój kupic małego myszoskoczka regiusy najbardziej je lubia
jesli nie chudnie i nie je to posci
moze nie jesc nawet pol roku, szczegolnie jesli to samica
ale jesli masz go krotko, nie je i chudnie, to znaczy ze ma nicienie
zapierdalaj z nim do weterynarza bo ci odejdzie na łono pytoniego abrahama
spokojnie spokojnie:
zapewnij mu max spokoju, karm świezo ubitymi myszoskoczkami - powinno zadziałać.
mówisz, że ma 70cm, zważ go i się pochwal.
wiele osób mam prolbemy z karmieniem regiusków (-:
po miesiącu spadł mi na wadze 2 deko
to jeszcze nie jest źle - stosuj się do powyzszych instrukcji i zapewnij mu MAX spokoju! najlepiej zasłoń czymś terrarium. pilnuj, żęby miał świeżą wodę.