Fotki przedstawiaja umocowany przeze mnie kabel grzewczy. Czy ktos mógłby mi powiedziec, czy zrobiłam to dobrze? Oczywiscie reszta tez bedzie przykryta płytkami.
Wersja do druku
Fotki przedstawiaja umocowany przeze mnie kabel grzewczy. Czy ktos mógłby mi powiedziec, czy zrobiłam to dobrze? Oczywiscie reszta tez bedzie przykryta płytkami.
druga fota
jeszcze jedna
dobrze, tylko tak na własnym doświadczeniu opierając się, mogę ci powiedzieć że ciężko jest z tą sztuczną trawą, bo ona rewelacuyjnie izoluje, ale jeśli będziesz używać innych ściółek (kosek, torfu) to nie będziesz mieć żadnego problemu
Chce uzyc kostki kokosowej.
Bardzo ladnie. Sam bym tego lepiej nie zrobil:)))
Cze.
Nieuzywaj samej kostki kokosowej bo ona dziala jak dobry izolator na cieplo.Wymieszaj ja np. z piaskiem w stosunku 1:1
Pozdr.
VooDoo
hehe spoko ja mam sam pisaek i jest ok. jak sie nagrzewa to przyma ciepło.
a ja bym jeszcze między stropian a kabel powkładał paski z folii aluminiowej (takiej do zawijania kanapek), wiem z doświadczenia że sam kabel może wytopić otwór w styropianie i wpaść niżej przez co spadnie jego efektywność grzewcza, a jak będzie folia to ciepełko bedzie szło do góry a od dołu pięknie będzie izolował styropian
pozdrawiam
a dlaczego ten kabel jest na całej powierzchni dna? nie zostawiłaś gadziorowi możliwości wyboru cieplejszego/chłodniejszego miejsca
przy takim ułożeniu nie powstanie gradient temperatury w terra:)
ja bym ułożyl kabel w taki sposób aby z jednej strony był gęściej położony po środku rzadziej i zdalej najrzadziej
Popieram słowa sułka zmniejsz rozłożenie kabla do 1/2 dna terra i będzie ok. POZDRAWIAM>
Kabel jest na 2/3 terra, slabo to widac na fotce.
a czy nie można kabla przykryć np szybką? bo płytki pewnie słabo przepuszczają ciepło(też robie terrarium). :)
przeciwnie, płytki dobrze magazynuja ciepło
którą już widać na parapecie :-)
Popieram pomysł pppppp ja tak zrobiłem w terra i nie narzekam. Trzyma ciepło, przy takim samym podłożu jak ty masz zamiar zrobić.
Płytki magazynują ciepło i trzymają spory czas po wyłączeniu prądu, dodatkowo rozkładają ciepło równomiernie. Rada ułóż kabel tylko na 1 połowie terrarium a drogą zostaw pustą i zrób potem 2 kryjówki dla węża 1 w cieplejszym miejscu 2 w chłodniejszym