Ile trzeba wydać na terrarium dla pytona królewskiego? Oczywiście chodzi mi o terarium w którym będzie miał wszystko zapewnione i tekie z którego nie wyrośnie za jakiś czas.
Wersja do druku
Ile trzeba wydać na terrarium dla pytona królewskiego? Oczywiście chodzi mi o terarium w którym będzie miał wszystko zapewnione i tekie z którego nie wyrośnie za jakiś czas.
jak chcesz mu zrobic profesjonalne terrarium to wymiary powinny oscylowac w granicy 180 cm x 60 cm x 100 cm , a co tam wsadzisz zalezy od Ciebie wiec koszt jest pojeciem wzglednym tutaj.
ale okolo 250 zl na terra z osb starczy , choc nie wiem bo za swoje terra nie liczylem ile dalem bo kupowalem wiele materialow razem .
Dzięki.
licz ze za szyby jest cos kolo 70 zl za m2 , osb to cos okolo 19 zl za m2 wiec kosztorys samej konstrukcji mozesz oszacowac . Do tego nie wiele dodatkow - torf , basen , zarowki , termometr bo konary itd to sam skolujesz za free za lasu etc. Terra z osb wychodzi tanio , jak bedziesz robic to zrob jak najwieksze , no moze 3 m dl. to nie musi byc ;-)
Licz ze szyby to okolo 70 zl za m2 4mm grubosci , osb ok 19 zl za m2 a do tego nie wiele dodatkow - torf , basen , termometr itd . Wyposazenie to najlepiej z lasy przytargac :-) . Jak bedziesz budowac terra to odezwij sie jak bedziesz miec z czyms problem chetnie pomoge .
heh a ten jeden post myslalem ze sie ulotnil :)
otóż jak powiedział pylius wszystko zależy od dodatkowego wyposażenia
szyby najlepiej kupowac w szklarniach przy hutach.
np.5mm-to koszt około 52zł za m2
a płytę osb najlepiej w sklepach typu castorama tam to wydatek żędu15złm2.ja tak płaciłem.a wiec najlepiej jest szikac po najniższych kosztach ale materiałów NAJLEPSZEJ JAKOŚCI.
Ja wole wydać więcej na pożędne terra niż kupić tanio coś co sie rozpodnie po dwóch tygodniach.
dlatego podkreślam na materiały najlepszej jakości
oczywiście niie należy oszczdzac na takich spawach
ale gdy gabaryty terra są wieksze, różnica jest ogromna
dlatego należy robić wszystko z głową