-
Jaki najlepszy ???
Jaki wąż jest najlepszy na tego pierwszego ko mi pomorze wybrac
z:
-Wąż zbożowy (Elaphe guttata Linnaeus
-Wąż mahoniowy (Boaedon fuliginosus Boie
-Wąż czteropasiasty (Elaphe quatuorlineata Lacepede
-Wąż amurski (Elaphe schrencki Strauch
-Pyton królewski (Python regius Shaw
jaki jest ten najlepszy i naj milsz dla człowieka
-
Re: Jaki najlepszy ???
nie znam sie za bardzo na wezach ale wiem ze pytony krolewskie sa czasami problematyczne (chodzi o to ze nie chca przyjmowac pokarmu )ja mam zbozowke i jestem bardzo zadowolona :)
-
-
Witam
Widac ze jestes "bardzo" poczatkujacy,
Po pierwsze, wszyskie weze ktore wymieniles sa tak samo "miłe" [i w dotyku i z natury:)]
Po drugie, wszystkie te weze sa uznane jako dla poczatkujacych, wiec nie sprawiaja duzych klopotow. Poza tymi ktore wymieniles sa weze takie jak:
-Wąż chiński (Elaphe taeniura)
-Wąż smugowy (Elaphe Obsoleta)
-Wąż królewski (Lampropeltis triangulum)
ktore z pewnoscia nadaja sie dla ciebie.
Teraz zaczne pisac "poemat" na temat tych wszystkich wezy.
-Elaphe guttata - jest to waz spokojny, nie drogi, nieklopotliwy, niewymagajacy, dosc czesto sa problemy z karmieniem (na poczatku jego hodowli i gdy waz jest maly) ,natura "stworzyla go dla poczatkujacych" :)
-Boaedon fuliginosus - spokojny, tani, malo wymagajacy, dobry dla ciebie (reszta info jest na stronie)
-Elaphe quatruolineata - lagodny, ladny, jest to jeden z wiekszych wezy z rodzaju Elaphe
-Elaphe schrencki - jest to waz dla "nowych w tym fachu", mily itd.
-Python regius - jest maly pyton, jest troche bardziej klopotliwy niz poprzednie ze wzgledu na jego wrazliwosc na choroby i kaprysy takie jak niechec do jedzenia przez rok, radze dobrze zapoznac sie z jego "obsluga" :)
-Elaphe teaniura - jest to najwiekszy przedstawiciel rodz. Elaphe mierzy do 270cm (frisey), jest zarloczny i zazwyczaj nie ma problemow z jego karmieniem, terrarium z duza iloscia galezi poniewaz zyje na drzewach przez wiekszosc zycia, dobry waz dla ciebie.
-Elaphe obsoleta - dobry waz dal poczatkujacych dobrze zbudowany, terrarium z duza iloscia galezi poniewaz zazwyczaj przebywa na drzewach, spokojny ale czasem kasliwy.
-Lampropeltis triangulum - waz spokojny, nieduzy, jest podobny do wezy koralowych , wszystkie inne info masz na stonie
Przedstawilem ci ten weze w ogromnym skrocie, teraz ty wybierasz, wybierz jakiegos tych i bedzie dobrze, lecz przed kupieniem musisz sie dobrze zapoznac z ich wymaganiami i obsluga.
Nara!
-
Chyba najlepszy z tych co wymieniłeś jest wąż zbożowy.
Udane chodowli.
-
waz tajwanski elaphe guttata jest spoko tylko czasami moze mu troszke odbic zazwyczaj na wiosne i moze cie troszke nastraszyc (delikatnie i bezbolesnie ugrysc) ale bardzo go polecam
-
Sorry snaak ale wąż tajwański to nie elaphe guttata tylko elaphe taeniura frisey to jest podgatunek chińskiego a nie zbożówka.
A osobiście polecam elaphe taeniura,łagodny i bardzo ładny.
-
sorki stiw pomylilem sie mialem dlugo zbozowke i myle sie czesto ale dzieki za korekte sorki jak kogos wprowadzilem w blad a co do lagodnoci to roznie bywa napewno zalezy to od danego sobnika pozdrowienia
-
Wiedzialem,że się pomyliłeś ,sam przeciez masz taeniura i wiesz co hodujesz.Nic sie nie stało następnym razem Ty mnie poprawisz jak będzie trzeba.A co z tą łagodnością to faktycznie różnie bywa,akurat mój jest bardzo łagodny ale od znajomego bywa trochę agresywniejszy.Chociaz to nic nie szkodzi:)
-
-
moj caly rok jest spokojny tylko na wiosne mu troszke odbija i robi sie troszke agresywny jest to samiec wiec moze to przez okres godowy ale moze i nie. waz tajwanski jest napewno bardziej ruchliwy od zbozowiki a poza tym zbozowka jest glownie aktywna pod wieczor
-
Przede wszystkim toTy musisz wybrac podopiecznego.
Takiego który sie Tobie podoba, ale i takiego którego hodowla sprawi satysfakcję.
Gatunki wymienione przez uczestników forum, jak najbardziej. Zanim sprowadzisz gada przygotuj sie dobrze i z zakresu wiedzy, jak i stwórz odp. warunki dla węża. Moje przygotowania trwały kilka miesięcy, zanim zamieszkał pod moim dachem wąż tajwański. znalezienie miejsca pod terrarium,trochę wiedzy, przekonanie członków rodziny(dziś wąż jest ulubieńcem wszystkich).
Jest żarłoczny,ciekawski, aktywny,"towarzyski".
Od godzin rannych do południowych, śmiga po terrarium. Potem kilka godzin odpoczynku i wieczorem od nowa.Pełna możliwość obserwacji.
A chyba o to chodzi.
Wąż tajwański (chiński, smugooki)posiada kilka podgatunków, tak więc niekoniecznie musisz kupować maxa 270cm.
Warunek, że sprzedający wie coś o tych wężach.
No to tyle pozdrawiam PL