witam!
czy mozna trzymac jadna agame w terrarium 50x60x70?? czy koniecznie musi byc wieksze??
Wersja do druku
witam!
czy mozna trzymac jadna agame w terrarium 50x60x70?? czy koniecznie musi byc wieksze??
chodzi o brodacza
koniecznie, w takim terra mozesz trzymac agamke do 20-25cm dlugosci, nie wiecej.
Dla jedenej agamy dobrym terrarium bedzie 2x1x0.7 metra :D
Napewno bedzie miala gdzie pobiegać
http://terrarystyka.com.pl/forum/viewtopic.php?t=9185
o zwierzętach do małych tera
miestety jestescie niezle sprani ..... dla jednej jest akurat kurw* ciekai mnie ktory z was ma terra o takich rozmiarach jak podajecie czytacie te polskie opisy... i pozniej błyski elokwęcji ze tera ma byc metr na 2 dla jednego gada to agama ktora ledwo dorasta do 45 a nie 2 metrowy pyton !!!!
MASZ COS Z WYMOWA BO CIE NIE ROZUMIEM? MOZE COS ZE ZGRYZEM???
Gratuluję poprostu gratuluję ;[ - poczytaj obojętnie jakie opisy to moze dowiesz się że brodacz (vitticeps)w terrarium może dorosnąć do 55 cm. I ciekawa jestem jak takie coś ma się zmieścić do terra 50x60x70 on tam nawet nie wejdzie ;[
Chłopie (klo85) pomyśl zanim napiszesz takie bzdury!!!!! Bo jeszcze ktoś pomyśli że to prawda (chociaż nie sądze by ktoś był aż tak głupi)
MINIMALNE TERRARIUM DLA DOROSŁEGO BRODACZA TO 160x80x80 i w takim mu będzie dobrze (ewentualnie może być o kilka cm mniejsze)
A takie jak ja podałem bede robił
jak nierozumiesz to niezły z ciebie tłok
behehe człowieku z czym ty wyskakujesz do takich wymiarów dorastaja ale dosc sporadycznie bzdury chłopie to ty piszesz z tymi wymiarami ciekawi mnie czy sam trzymasz w takim terra hehe dobre slepo wiezycie w to co jest napisane w tych opisach i tyle poprzglądajcie sobie jakies zagraniczne strony to wtedy pogadamy
opis brodacza <--------- polski opis :) = 75% prawdy
Wielkość terrarium
Dla dorosłej pary minimum to 110/50/60 cm, gdy terrarium jest wystarczająco wysokie, a ściany gładkie bez wyposażenia, terrarium nie wymaga pokrycia, w przeciwnym wypadku terrarium pokrywamy siatką metalowa lub plastikową.
dla dorosłej pary czyli dla jednego osobnika wystarczy 2\3 tych wymiarów wiec sobie oblicz i pomyśl kto tu bzdury pisze .........
to fakt tłok buraka nie zrozumie ;)))
hehe co ze starym sie niemozesz dogadać fajfusie
witam
kolo85 smieszny jestes- co ty myslisz ze zwierzaki to plastikowe zabawki wsadzisz do pojeminka i siedziec bedzie? Nie pomyslales nad tym ze zwierzak bedzie siem meczyl w takim terr? moze lepiej takiemu nieszczeslikowi od razu wstrzyknac pavulon zeby sobie tylko "siedział" wterra i sie nie ruszał???
Postaram się nie zniżyć do poziomu pewnej osoby i jeszcze raz spróbować:
Moja bardzo dobra koleżanka ma samca brodacza który ma 48 cm - miałby trochę więcej gdyby miał cały ogon - ciekawe jakim cudem by sie zmieścił to tego terra co podajesz...... Żyje on sobie w terrarium o wymiarach: 160x75x70 i jego właścicielka uważa że to jest za małe terrarium.
Ja w poniedziałek będę mieć dwupoziomowe terrarium o całkowitych wymiarach 160x70x200
Co do terrarium bez przykrycia - ciekawe jak utrzymasz temperaturę
wymiary dla pary 110/50/60 - poprostu rewelka - idź pomieszkaj przez 15 lat w kabinie prysznicowej.
Pozatym nie jestem nim tylko nią a na zagranicznych stronach byłam i wiem jakie tam wymiary podają - nie mówię oczywiście o stronach takich degeneratów jak Ty bo nie zdziwię się jak się okaże że swoje zwierzęta trzymasz w słoikach.
Dla mnie jest to koniec dyskusji - nie mam zwyczaju wdawać się w dyskusje z takimi osobami jak Ty.
A jeśli chodzi o terra dla brodacza (lub haremu) to i tak minimalne wymiary to: 160x80x80
no normalnie wersal, wpadnie mod to siębany posypią ;-)
dobra koniec i tak nie dojdziemy do konsensusu jak dlamnie to mozecie trzymac nawet w 3m X 3m i tak wiecie lepiej odemnie wiec ta dyskusja niema sęsu :P:P:P niemam zamiaru sie juz zwami sprzeczać hehe bo widze ze sie podjaraliscie tym tematem poprostu ciekawi mie kogo stac na takie terra i co jeśli ktoś chce mieć wiecej niż jeden gatunek pozatym i tak kazdy zrobi jak uważa ja mam własne zdanie i niemusze wysłuchiwac odrazu ze pisze bzdury i tp. \o chrzaniki nie wspomne 28 lat a podjarał sie jak głupi:P dobra koniec tematu chyba ze ktos chce mi walnac moralniaka to dawajcie :P i jeszcze jedno jakie wymiary terra dacie dla legwana albo dla 3metrowego boaska 7M x 5M hehe nie no zartuje :P dobra koniec tematu
"Żyje on sobie w terrarium o wymiarach: 160x75x70 i jego właścicielka uważa że to jest za małe terrarium"
"A jeśli chodzi o terra dla brodacza (lub haremu) to i tak minimalne wymiary to: 160x80x80"
z tego wynika ,ze 160x80x80 to dla haremu zbyt malo .... to niech ktos zrobi aktualizacje opisów i bedzie po problemie ...
oj bez przesady już. ja wiem, że brodki są ruchliwe, ale sadze, że dla jednegio osobnika wystarczy 120x60x60. dla parki faktycznie minimum to ok 150x70x70.
klo85 - wpadasz na specjalistyczne forum i uważasz, że wiesz lepiej od ludzi, którzy hodują te zwierzeta już kilka(naście) lat. według ciebie opisy to bzdura, wiedza doświadczonych hodowców to nic, liczy się tylko to, co ty sobie ubzdurałeś.
kup sobie dmuchana jaszczurkę, albo węża ogrodowego, bo inaczej twoje zwierzaki strasznie cierpieć będą
hehe człowieku o czym ty mówisz po pierwsze moje zwiezaki mają doskonałe warunki i niemusisz sie o to martwić węża ogrodowego mi nie potrzeba :P pozatym o jakim specjalistycznym forum ty mówisz specjalistów na tym forum mozna policzyć na palcach 90% postów to smieci i durne uwagi które nic nie wnoszą nie wyssałem sobie z palca wymiarów dla gada ale tu ludzie maja paranoje na tym punkcie bo chyba nieliczne jednostki mogą postawic w domu terra o wielkosci 1\3 pokoju pozatym dochodzą do tego koszty, co jeśli chodowca chce trzymac 2\3 gatunki albo naprawde dóze zwiezaki tak jak boaski legwany czy warany?? wtedy najlepiej było by oddac cały pokój :P pozatym w wielkich terrach dochozi problem ze zdobyciem pokarmu i sama obserwacja gada jest utrudniona dotego poblem z ogrzewaniem i wielkie koszty za wykonanie i pózniej za sama eksploatacje doskonale rozumiem ze większosc forumowiczów przejawia pogląd ze czym wieksze terra tym lepiej a tak niestety niejest , wielka bulwersacja ze jedna agame mozna trzymac w terra o wymiarach 50 60 70 wyskakujeci z tekstami ze ona si nawet nie obkręci ludzie to niejest cegłowka o wymiarach 50 \20 tylko jaszczórka w dobze zagospodarowanym wnetrzu z kryjowkami i kozeniami powieszchnia względna podłoza wzrasta i pojedyncza jaszczurka napewno nie bedzie cierpiec w takim terra jeszcze jedno nie obrazajcie mie za to ze mam własne poglady na pewien temat, na tym forum jest głupia maniera ze jesli ktos sie wyłamie z ogulnie przyjętych prze forumowiczów kanonów to odrazu zostaje zjechany wsumie mam gdzies wasze teksty ze pisze bzdury bo wiekszosc z was to pseudo eksperci ktuży tylko potrafią krytykowac sam słyszałem z wiarygodnego zrodła ze pewien pan rozmnazał z powodzeniem gekony w terrarium o wymiarach 70 40 40 a mnozył je w charemach 1+4 czyli co powiecie ze miały mało miejsca ale skoro sie mnozyły to widocznie nie było im tak zle ale po co ta polemika poprostu kazdy sobie to przeczyta i sam oceni co jest leprze czy terarium o wymiarach 160 70 70 dla jednego bradacza co jest toptalną bzdura i nieporuzomieniem czy terra o wymiarach w przedziale od 100 do 70 szerokosci 60 d napąkne jeszcze ze te forum nie zacheca do chodowli wręcz odrwrotnie . ps sory za błedy jak komuś bardzo przeszkadzają to niech nie czyta