czy mozna trzymac w wielkim wypasionym terrarium tilikwe scynkowa i scynka berberyjskiego, zakladajac, ze przy chwili laczenia oba zwierze beda tej samej plci (samice) i tej samej wielkosci i beda miec mnostwo jedzenia i kryjowek?
Wersja do druku
czy mozna trzymac w wielkim wypasionym terrarium tilikwe scynkowa i scynka berberyjskiego, zakladajac, ze przy chwili laczenia oba zwierze beda tej samej plci (samice) i tej samej wielkosci i beda miec mnostwo jedzenia i kryjowek?
Nie wydaje mi się żeby to był najlepszy pomysł.
Jaszczyki gdy dorosną będą róznych rozmiarów mogą się gryść czy coś takiego.
Ja ci polecam hodować scynka z jakimś tarczowcem lub z szyszkowcami (ale tymi dużymi),gekonem toke a najlepiej z innymi scynkami.
Zamiast tworzenia 'Arki Noego' kup lepiej samca do pary...
Pozdrawiam,hatiras
Własnie wszyscy doradzają kup odmienną płeć ale całkiem inaczej wygląda terra gdy są w nim dwa rodzaje jaszczurek rużniące się ubarwieniem i kształtami sam myślałem czy nie kupić agamce błotnej gekona toke to całkiem daje inny nastruj terra ale nie to jest najważniejsze najważniejesze jest dobro zwierzat i to mnie rozmyśliło...a włąsciwie charrakter mojej agamki ma taki temperament ze nawet swojego odbicia nie może znieść
hatiras, chce ci powiedziec ze jest kilknascie sztuk tilikw scynkowych w kraju i chwilowo zdobycie partnera dla mojego zwierzaka graniczy z cudem, tak samo jak zdobycie mojego okazu. ale oba scynki (tilikwa i berebryjski) sa podobnych rozmiarowi charakterow, i na pewno nie ma miedzy nimi tak drastycznych roznic jak miedzy toke a agama blotna...
Racja ;]
czlowieku gekona toke nie mozna trzymac z innymi jaszczurkami, one sa agresywne
Niestety to choroba polskiej terrarystyki... jeden żółw, jedna modliszka i 5 jaszczurek, każda innego gatunku. Słowem: XIX-wieczna menażeria. Brak specjalizacji. Trudno w takiej sytuacji o sukcesy hodowlane, a zwierząt po prostu szkoda. Terrarium w którym mamy kilka gatunków pochodzących z różnych kontynentów wygląda po prostu kiczowato, ale to kwestia gustu. Nowoczesna terrarystyka to terraria biotopowe - gatunki z jednego regionu o podobnych potrzebach odnośnie warunków hodowlanych, urządzenie terrarium, rośliny również z jednego regionu świata. Oczywiście wymaga to pracy, a przede wszystkim wiedzy. W mojej opinii lepiej wyłożyć kasę na np. 4 młode z których w przyszłości wyłoni się para hodowlana niż kupować pojedyncze gatunki różnych gatunków. Scynk berberyjski na pewno nie jest gatunkiem w Polsce rzadkim, od czasu do czasu pojawia się w sklepach, a tilikwy ma/miał (?) www.biofil.pl i do tego bardzo tanio, a i scynki berberyjskie załatwić może bo kilka razy w roku przychodzi import do Polski. Małe tilikwy mam nadzieję w przyszłym roku będą dostępne także z mojej hodowli.
Tak apropo to w zoo w chorzowie mają kilka okazów Tilikwi i to dość sporych.
dlatego JEŚLI KTOŚ z prywatnych hodowców MA/Będzie miał tilikwy BARDZO CHĘTNIE KUPIĘ!!!!!
można trzymać tylko sprawdz najpierw czy nie okazują wobec siebie agresji
alan wiesz, lepiej sie nie odzywaj kiedy pan robert juz powiedzial. lepiej nie kombinowac