Re: Legwan w nowym otoczeniu
nie kupuj tych zarowek to wyrzucanie pieniedzy w bloto za 3 z kupisz lustrzanki, kup mu swietlowke UV
dlaczego uważasz że te żarówki są do kitu?
Właśnie dzwoniłem do domu - tata powiedział mi że legwan wylazł z terrairum i łazi po łóżku
Co mam zrobić???!?! Będę tam dopiero za 2-3 godziny
Powiedziałem tylko żeby zabrał rośliny bo nie wiadomo czy nię będzie chciał ich posmakować :-/
NIe tyle zeby te zrowki byly do kitu tylko taki sam efekt w dzien otrzymasz kupujac lustrzanke w zwyklym sklepie. Ja tam mam Glo na noc i na dzien i UV-ke i nie zaluje:)
NIe ma czegos takiego jak gotowy przepis na salatke, podawaj wszystko za wyjatkiem szczawiu, rabarbaru itp (kwasne rosliny)
a na tego goscia ze sklepu jakas nagonke proponuje zrobic:((
przeczytaj opis na tej stronie i stare posty z forum to juz sporo bedziesz wiedzial. I nie podawaj mu tusipeksu bo efedryna go zabije:)
Jak Ci go ojciec nie przypilnuje to jutro będzie @ z tytułem "Szukam Lega"
:-))) Takiego maluch trzeba mieć cały czas na oku jak jest w niezabezpieczonym tera a co dopiero luzem w pokoju :-)
Z żarówek polecam tylko Night-Glo jako wygodne źrudło ciepła na noc ale nic poza tym nie daje . Najlepsze świetlówki Repti-glo
I zastanowił bym sie nad podłożem !! wg. mnie ziemia nie jest dobra !!
Pozwól legwanowi wejść na rośliny, będzie się czuł bezpieczniej. Sądzę, że nie zje tego co jest szkodliwe. Mój leg chodzi po roślinach w domu i ma sie dobrze.
Skoro jesteś w pracy może twoi rodzice nie będą się bali i włoża go do akwarium. Masz chyba małego lega? Pewnie,że szkoda go stresować,ale w sytuacjach ekstremalnych można go wziąć - bez przesady, nic mu sie nie stanie.
Sałatkę zrób mu z liści mlecza, koniczyny, kwiatów mlecza (zaczęły znowu kwitnąc). Legi lubią koperek, poza tym słodkie owoce gruszka, arbuz,śliwka, z warzyw marchewka. To tak na początek. Nie dawaj za dużo bo nie zje, nie zmieści sie do żołądka.
Jak juz wejdzie na jakąś roślinkę to powiedz rodzicom zeby zaświecili lampkę i postawili ją tak,żeby świeciła na lega.
Jeżeli chodzi o wydostanie się lega przez siatkę, ja twierdzę,że dla legów nie ma rzeczy niemożliwych -odkąd znalazłam mojego na patelni w szafce. Dostał się do niej przez otwór średnicy2x2 cm tuż pod blatem.
jeżeli chodzi o ogrzewanie mam matę grzewczą - pod szkłem (podwójne dno terrarium, siwetlówkę repti glo i punktowe źródło ciepła.
wapno 100-200mg/kg.
Myslę,że warto go wykąpać, temperatura 35 stopni. Mojemu to dobrze robi.
Pozdrawiam Basia
Czy nie lepiej włączyć nocną żarówkę 24 na dobę?
Zastanawiam się czy legwan nie oślepnie od żarówki 100 W ???
Tego kolesia proobowałem uświadomić - dziwne bo powiedział mi nawet jak opiekować się legwanem i polecił książki.
Tiaaa :-)
Co z Vibowitem? Często czytam żeby posypać pokarm Vibowietem - to musujące witaminki?
Legwan uciekł - znalazłem go pod kołdrą - wystawała mu tylna łapa(termo-regulacja :-))
W opisie przeczytałem że najlepsze podłoże to ziemia z piaskiem?