Odnośnie wapnia dla Achatina achatina!!
Czy zamiast zmielonych skorupek z jajek i kostek wapiennych dla papug mogę podawać skruszoną kredę szkolną. Wygląda, pachnie i smakuje tak samo... Jak mam podawać te kostki wapienne? Wystarczy położyć w słoiku czy terra tą kostkę czy lepiej rozkruszyć czy zeskrobać (a robi sie to dużo łatwiej niż w przypadku skorupek) i posypać na ich pokarm?
Z góry dzięki za jakiekolwiek informacje!!!
Re: Odnośnie wapnia dla Achatina achatina!!
Morze być to, jak i również sepia, kamień z czajnika, i skorupki z jajka. Na tym forum jest to napisane co 6-8 post więc poszukaj wcześniej, ale chyba większej ilości źródła wapnia nie znajdziesz.
mozesz krede. ja tak wlasnie robilem od czasu do czasu-to ardzo dobry sposob-najpierw przygotuj sniadanko swoim slimaka a pozniej zetrzyj, skrusz krede na plylek wprost na to jedzenie-jedzac od razu beda poieraly wapno:)
co ostatnio zauwazylem ze slimaki zjadaja rowniez skorupy swoich starysz i zdechlych towarzyszy-jesli masz stare skorupy tez mozesz podac-skorupa kazdego slimaka bedzie dobra:) byle nie byly to skorupu kupion od sprzedawcy na jarmarku itd... bo nie wiem czy one nie sa jakos zabezpieczane chemicznie zeby ladniej wygladac:)
pozdrawiam:)
To dobrze... dzięki... kredę będę miał za darmo ze szkoły... a te skorupy też im jakoś rozkruszyć?
nie musisz-jesli to skorupu achatin, winniczkow to same sobie poradza-wazna jest wilgotnosc terra to i im latwiej rozbroic skorupe:)
kolega Gerald tez napisal posta ktorego przypadkowo usunalem- napisal ze zarowno skorupy jajek, kreda i kamien z czajnika moze byc-wiekszej ilosci wapna jak w kredzie nie znajdziesz:)- przepraszam geralda!!!!
pozdrawiam:)
Nowe pytanie... wymiaar terra!!!
W opisie Achatina achatina jest napisane że w dużym terra można trzymać dużą liczbę osobników!!! Moje pytanie: jak duże musi być to terra????????????
Re: Nowe pytanie... wymiaar terra!!!
to kwestia wzgledna:) niestety ale okreslenie duze terrarium to dla kazdgo cos innego-sadze ze duze zaczyna sie od100x40x40:) w przypadku slimakow uwazam e 50x50x50 jest w 100% wystarczajace-zawsze musisz sam "na oko" ocenic ile maja twoje slimaczki miejsca w terra!! czy nie obijaja sie jeden o drugiegi i oga swobodnie sobie "swirpwac" gdzie chca!! u achatin wazna jest grubosc podloza minimum 10cm wiec i wysokosc terra musi byc odpowiednia dlatego 50cm:) sam ocen czy Twoje slimaki maja odpowiednie lokum do ich wielkosci! ile ich masz-i jakiej sa wielkosc:)??
Mam ich 11 ale są malutkie średnica muszli to 1-2 zależy od osobnika.... dlatego narazie siedzą sobie w niedużym słoiku... ale sobie coś zbuduję większego...
a tak nie na temat... można im podawać surowe ziemniaki??
nie surowych nie dawaj ja bym nie dawal!! to dla czlowieka nie zdrowe, zwierzeta tez raczej scinaja ugotowane ziemniki:)
Ja bym kredy szkolnej jednak nie polecała. Nie wiadomo jakie mają domieszki. Kostki wapienne dla papug nie są drogie (ostatnio kupiłam 4 za 2 zł) a jeśli masz małe ślimaczki to na pewno na długo Ci starczą:)