witam!!
mam pytanko lepsza jest grzalka, czy zarowka do ogrzania terra (30x30x30).
licze na szczere odpowiedzi, bo dopiero zaczynam "podroz" w swiat terrarystyki i chcialbym zapewnic nowemu lokatorowi jak najlepsze warunki.
pozdrawiam
Wersja do druku
witam!!
mam pytanko lepsza jest grzalka, czy zarowka do ogrzania terra (30x30x30).
licze na szczere odpowiedzi, bo dopiero zaczynam "podroz" w swiat terrarystyki i chcialbym zapewnic nowemu lokatorowi jak najlepsze warunki.
pozdrawiam
zdecydowanie zarowka... 15-25w powinna wystarczyc :)
czerwona oczywiscie ;)
zarowka bez zastrzezen 15V powinna w zupelnosci wystarczyc
ale to ma byc taka zarowka terrarystyczna czerwona czy poprostu zwykla z kolorem szkla czerwonym?
pozdrawiam. slavo
Zwykła jak najbardziej. Chodzi tylko o wydzielanie ciepła. Co do koloru, to nie koniecznie musi być czerwona, ja na przykład stosuję normalną i pająki mają się bardzo dobrze.
kup czerwoną "lustrzanke" na duzy gwint.. nie polecam białego światła bo pająki je widzą.. zas czerwonego nie...
Musisz jednak wziac pod uwage fakt, ze zarowka dosyc szybko wysusza podloze.
Grzalka odpada, bo moze poparzyc pajaka. Zreszta, jak chcesz dac, to mozesz wlozyc ja do wody i podgrzewac sama wode, ktora bedzie wydzielala cieplo. Mimo wsyzstko, to jest jednak troche glupi pomysl, bo zarowka jest najlepsza. To nie kosztuje duzo... a daje dosc duzo ciepla. Wszystkie inne zrodla ogrzewania praktycznie odpadaja, bo np. taki kabel grzewczy, czy jakas wyspa cieplna jest nieodpowiednia dla naziemnych. Mozna sie pokusic o kabel grzewczy dla nadrzewnych, ale i tak najlepsza jest zarowka (IMHO).
Białe światło też powinny mieć. Przecież w naturze nie żyją w wiecznych ciemnościach....
Właśnie, z tego co wiem, to większość zaawansowanych hodowców stosuje zwykłe białe żarówki.