Jestem ciekaw,bo nigdzie nie moglem znalezc informacji o jadzie drzewołazów. Dokładniej chodzi mi jakie alkaloidy ( bo tyle wiem ) wchodza w sklad takiego jadu i ile ich jest ( roznych ) ??
Wersja do druku
Jestem ciekaw,bo nigdzie nie moglem znalezc informacji o jadzie drzewołazów. Dokładniej chodzi mi jakie alkaloidy ( bo tyle wiem ) wchodza w sklad takiego jadu i ile ich jest ( roznych ) ??
One nie sa jadowity, tylko trujace.
Pozdrawiam
Mark0wy
No dobrze.... W takim razie jaki jest sklad alkaloidow i ich trujacej wydzielinie pokrywajacej skore ??
scoonx ostatnio spodkałem człowieka który wydawał się dośc obeznany w drzewołazach (ogólnie to były jego ulubione zwierzaki) i ponoć skład tych substancji jest zależny od pokarmu , w terrarium odrzywiamy je zazwyczaj octówkami i wylęgiem świerszcza w naturze natomiast zjadają one mrówki z jakiegos tam rodzaju(niestety niepamiętam tej nazwy) i to one własnie dostarczają i m te substancje którymi one potem truja , ponoc te co są chodowane w terrariach są znacznie mniej grożne jeśli chodzi o ich trujące właściwości : / tyle wiem może ci sie to jakoś przyda:/
Dzieki. Ciekawe jakie to mrowki ?? :) Ciekawi mnie to jak one trawiac mrowki pobieraja od nich te substancje. Ewentualnie mrowki dostarczaja im subrstratow do syntezy tych produktow. Nie wie nikt gdzie jest moze jakis artykul o tym??
U Dendrobatidae stwierdzono występowanie batrachotoksyn( Phyllobates sp.)- alkaloid z grupą sterolową, jedna z najsilniejszych znanych toksyn, uniemożliwia zamknięcie kanałów sodowych błony komórkowej. Dawka letalna dla człowieka to około 100-300 mikrogramów, a jeden osobnik Phyllobates terribilis zawiera około 1000 mikrogramów batrachotoksyny. Jad P. terribilis, P. bicolor i P. aurotaenia bywał wykorzystywany przez szczepy Indian z Kolumbii do zatruwania strzał, służących do polowania na drobne zwierzęta, zwłaszcza na ptaki. Co ciekawe, batrachotoksynę wyizolowano także z piór nowogwinejskich ptaków Ifrita sp. i Pitohui sp. U żab trujących opisano także histrionikotoksyny(działają na pompę sodowo-potasową, a także receptory acetylocholiny), indolizydyny(prawdopodobnie działają na receptory nikotynowe mięśni i neuronów, słabo zbadane), pumiliotoksyny A(uwalnia jony wapnia z kanalików T i wywołuje nagły skurcz mięśnia), dekahydrokwinoliny(łączy się z receptorami acetylocholiny), gefyrotoksyny, 2-6-dwupodstawionepodstawione piperydyny, 2-5- dwupodstawione pirolidyny, pirydylo-piperydyny, alkaloidy zawierające pierścień indolowy, alkaloidy z grupą amidową,tricyklodekan azowany- również wykazują działanie porażające mięśnie, są jednakże słabsze.
Wiadomo, że substraty do syntezy toksyn są pozyskiwane przez żaby trujące z pokarmu(rzeczywiście głównie mrówki), i osobniki hodowane od przeobrażenia w niewoli i karmione głownie np. świerszczami są ich pozbawione, natomiast okazy złapane w naturze praktycznie zachowują tę samą zawartość trucizny przez całe życie.
Ja nie znam się zbytnio na płazach, ale mam nadzieję, że trochę pomogłem i rozjaśniłem sprawę.
Witam
"natomiast okazy złapane w naturze praktycznie zachowują tę samą zawartość trucizny przez całe życie" - tak jest np. u chwytnic, u Dendrobatidae maksymalnie pół roku.
Pozdrawiam
W.Kapryan
U Phyllobates terribilis zawartość batrachotoksyny spadła o kilka procent po 6 latach od ich złowienia, więc przynajmniej w tym wypadku tak nie jest.
Źródło "Classification of skin alkaloids from neotropical poison-dart frogs" Toxicon.1978 r.
Witam
ale wszystkie nowsze opracowania (a chętnie dotrę do Twojego) wskazują na maksymalnie półroczny okres utrzymywania się toksyn i to właśnie u tych trzech "najgroźniejszych" Phyllobatesów. Trzy lata temu zachorowałem bardzo poważnie i "cień" padł (jako przyczynę mojej choroby) właśnie na moją hodowlę. I widzisz wszystkie autorytety w dziedzinie dendrobatesów (przynajmniej dla mnie), m.in. J. Wattley kategorycznie wykluczyły możliwość utrzywania się toksyn wskazując właśnie na taki okres ich utrzymywania się u tych płazów. Ale cóż każdy może się mylić...
Pozdrawiam
W.Kapryan