O jakiej mocy grzałka była by naj odpowiedniejsza do akwaterrarium 30l (45cm\35\15) dla żółwia czerwonolicego 7 cm karapaks.
Cy zna ktoś dobrego weta w Nowym Sączu.
Pozdrowienia, Konrad
Wersja do druku
O jakiej mocy grzałka była by naj odpowiedniejsza do akwaterrarium 30l (45cm\35\15) dla żółwia czerwonolicego 7 cm karapaks.
Cy zna ktoś dobrego weta w Nowym Sączu.
Pozdrowienia, Konrad
Najlepsza bedzie grzalka z termostatem o mocy 50 W
Nie ma sensu montować takiej mocnej grzałki w tak małym zbiorniku... 25W (z termostatem!!!) wystarczy w zupełności. Ja na 100 litrów wody mam grzałkę 25 W i temperatura utrzymuje się na poziomie 25-26 stopni.
Myślę, że wszystko zależy od temperatury otoczenia. U mnie latem nie włączam nic, a teraz chodzą dwa przewody grzewcze i grzałka dodatkowo.
ciekawe ja na 100 l mialam 25w grzalke i wody nawet nie nagrzala. teraz mam 300w troche mocna ale naszczescie z termostatem pozatym wody jest juz ciut wiecej tzn jakies 140 l. i dobrze grzeje maluchy maja wode 26'C.
masz z termostatem? jedno jest pewne taka 50w dużo prądu nie weżnie bo szybciej zagrzeje wode i się wył. ja miałem przy 30l 50w z termostatem z atmana tania i niezawodna. Teraz przy zbiorniku 300l i ilości wody niecałe 200l ta z atmana 50 W nie dała rady wydolić chodziła ponad 50H i temp wody była zaledwie 21stC. Teraz mam z hagena 300W i jest zbyt duża jak na 200l (wystarczyłaby 200-250W) ale za to szybko zagrzewa wodę i się wył. Akwaryści przyjmuja 1W na 1 litr wody, czyli w tym przypadku 30l= 30W tylko po co kupować taką skoro można 50W noż widelac za niedługo doleje więcej wody. wg. mnie lepiej ciut większą grzałke mieć niż odwrotnie..
Ogromne znaczenie ma temperatura otoczenia, czy mamy 18 stopni czy 23 w pomieszczeniu z akwarium. To już jest 5 stopni różnicy. Mocniejsza grzałka ma tę zaletę, że można jej użyć także później do większych zbiorników, gdy zmienimy terrarium, co przy dość wysokich cenach grzałek ma znaczenie. Z drugiej strony zawsze ostrzegano mnie, że przy termostat może się zepsuć i w sytuacji gdy mamy grzałkę dużej mocy, zwierzaki mogą się ugotować. Nie wiem, może teraz te termostaty w grzałka są lepsze...
no ja musze miec mocniejsza grzalke bo temperatura u mnie w pokoju jest 19-20'C wiec grzalka ma co robic.
To każda grzzzałka po nagrzaniu wody się wylonczzyz ?
Pozdrawiam
te które są z termostatem, są grzałki pod które osobno wpina się termostat i takie z wewnętrznym termostatem które możemy ustawiać pokrętłęm na daną temp. wody. Najnowsze grzałki nie mają już termostatu opartego na bimetalu tylko na elektronice przez co stają się jeszcze bardziej dokładniejsze i niezawodne tylko kosztują trochę więcej...