chcę sama zrobić mojemu żółwiowi domek do terrarium, zastanawiam się jakie spoidło można zastosować, czy kamienie połączone z cementem (taka jaskinka) będą dobre?? ?? ?? Czy na pewno cemect mu nie zaszkodzi?? ?? ?? ?? ?? ?? ??
Wersja do druku
chcę sama zrobić mojemu żółwiowi domek do terrarium, zastanawiam się jakie spoidło można zastosować, czy kamienie połączone z cementem (taka jaskinka) będą dobre?? ?? ?? Czy na pewno cemect mu nie zaszkodzi?? ?? ?? ?? ?? ?? ??
U nas to było tak z tym domkiem: najpierw miał z połowy doniczki, ale to nie był dobry pomysł, bo prawie ją nosił po całym terrarium. Potem miał z całej doniczki i to był już pomysł trochę lepszy, ale tylko trochę, bo trzeba było codziennie wymieniać na inną, jak ja np. zmoczył. A teraz ma po prostu taką uformowana przez nas "ziemiankę" z sianka. Wygląda to naprawdę jak taka mała chatka, pod spodem jest kora do kopania, ma tam cień i odpowiednią temperaturę, robi sobie różne wejścia, korytarze i wygląda na zadowolonego, a my sie nie boimy, że się skaleczy i mamy lepsze dojście do codziennego sprzątania. W dużym terrarium, które teraz budujemy też nie będzie nic innego, tylko taka ziemianka, z tym że będzie jeszcze więcej podłoża i chyba zrobimy ja pod półką, ale jeszcze nic nie wiadomo.
Miłego kombinowania z domkiem!
ps siano wybieraliśmy uważnie, metodą prób i błędów, takie, które nie pyli, a i tak zawsze je jeszcze "wytrzepujemy". Uff, to się rozpisałem :))))
najlepiej zrub z czegoś stelaż może byś to zbita z desek, doniczka (ja ma dla swojego zrobione z takiej doniczki która wygląda jak jama ze skały) To można opłożyć kamieniami, za cementować albo jedno i drugie.
A mojemu wystarczy kawałek (dość duzy) kory oparty o ścianki terrarium w narozniku i tam sobie śpi. Miałem różne inne ale ten lubi chyba najbardziej
pozdro
domel
Ja tez mam pomyst na kryjowke dosc ciekawy jak kupie zolwie do go zastosuje:
Wykop pniaczek z kozeniami i go oczysc i wypaz polz go kozeniami do podloza i jest good domek dla zolwika:-)jesli chcesz o tym pomowic to moj nr gg 2868693
Pozdrofka wszystkim
Niestety ciężko znaleść taki korzeni który jest odpowiedni i może sie okazać że wykarczujesz pół lasu a takiego nie znajdziesz.
Dlatego oporzadzam stare niesprochniale pniaczki po scietych drzewach ale nie przezemnie:-)kilka takick pniaczkow widzialem ostatnio w nakliku(kolo Leżajska) w lesie tylko wykopac i brac;-)
a nawet mozna sobie jakiegos zalatwic z sadu!!
Ale taki korzeń nie zapewni zacienienia (chyba wymysliłem nowe słowo :-)) moim zdanie żółw lubi gdy ma ciemno w kryjówce, wtedy czuje sie bezpiecznie, to z moich obserwacji.
pozdro
domel
Ale domel kozen zapewni zacienienie poniewaz jest kozeniami w podlozu(tak zeby pod niego zolwik mogl wejsc) cien tam jest i chlodno
pomysl wziolem z ksiazki szparkow-orłowskich "zolwie ladowe"
pozdrofffffffffka fszystkim
domek już jest :) mam jeszcze jedno pytanie: czy macie w swoich terrariach jakieś większe kamienie?? ?? Ja chciałam mu włożyć taki duży i płaski pod lampę żeby mógł się na nim wygrzewać i jeść, chodzi oczywiście o to żeby jedzonko sie nie mieszało z podłożem, a może macie jakieś miejsca gdzie można takiego kamienia znaleźć?? ?? ?? ??