Czy taeniura może wyżyć tylko na myszach, jeśli tak to ile będzie musiał zjeść dorosły osobnik jednorazowo (wiem, że są bardzo żarłoczne)?
Wersja do druku
Czy taeniura może wyżyć tylko na myszach, jeśli tak to ile będzie musiał zjeść dorosły osobnik jednorazowo (wiem, że są bardzo żarłoczne)?
A jaka taeniura frisheyi,taeniura sp.???Jest duża różnica w wielkości.
teoretycznie może, ale przy zjadaniu djamy na to 8 myszy strasznie dużo przy okazji zje futra. dlatego lepiej karmić pokarmem dostosowanym do wielkości weża - mniej futra, oczów i innych "odpadków", a co za tym idzie pokarm jest łatwiejszy do strawienia.
ps.
tony, o co Ci chodzi z teaniura sp.? o ile się nie myle to "sp." oznacza "gatunki... tak więc mówiąc teaniura sp. mówisz o wszystkich podgatunkach teaniura, w tym także o frisach. czy się mylę może? (-:
Taeniura sp. to =Taeniura taeniura-zwykła forma posiadająca mniej koloru żółtego od friesei,dorasta maksymalnie do 180cm,a (friesei do nawet 260,270cm)!!!Ta odmiana jest niestety jeszcze dosyć rzadko spotykana w kraju,lecz na zachodzie jest on bardzo pospolitym gatunkiem ... .Pozdrawiam
U Taeniura taeniura dominuje kolor szarożółty,a po bokach biegną regularne czarne plamy .Pozdrawiam
Moja teaniurka ma troszke ponad 100cm i karmię ją dorosłymy mychami, i narazie nie zapowiada abym przerzucił się na szczury może jak minie 160cm to wtedy, ale narazie dorosłe mychy i dopycha małymi :))
Taeniura sp = bzdura. Jak taeniura to nie sp bo gatunek już oznaczono a sp oznacza właśnie gatunek (stosowane gdy gatunek nie jest znany i tylko w połączeniu z nazwą rodzajową). Ewentualnie E. taeniura ssp. (ssp = subspecies czyli podgatunek). Ale i w tym wypadku nie oznacza "zwykłej formy", ale wlaśnie nie oznaczony przez autora podgatunek........
no i mi o to, mordd chodziło
Tobie tak:) Ale jak widać nie wszystkim...... Niby prosty i oczywisty skrót, ale jak widać nie zawsze jasny.
Chodzi mi o taeniurę frisei, zakładam, że mniejsze podgatunki karmi się jak inne węże. A gdyby tak dać dorosłemu osobnikowi ze dwie myszy (futro, itp.) i dopchać go wołowiną wzbogaconą o witaminy i inne dodatki? Czy będzie to dieta zdrowa dla węża i w końcu, czy taeniura jest wężem dobrze jedzącym, czy nie będzie problemu z ustawieniem jej na taki pokarm?