Re: Zajadła dyskusja i morał... - CURTUS
Jadowite
Czy brak mi wiedzy w danym temacie , czy tez nie - pozostawiam bez komentarza .
Natomiast - czytasz Wasc nieuwaznie - wyraznie zaliczam w swoim poprzednim poscie Trimeresurus do Crotalidae a nie jak bzdurnie sugerujesz do Elapidae.
Gdzies juz slyszalem podobna bzdure aby ze zmij i grzechotnikow uczynic podrodziny dla pojedynczej rodziny "zmijowate" - sorx ale to bezsens.
Do Twojej wiadomosci:
Rodzina - Crotalidae
Rodzaj - Trimeresurus
Gatunek - albolabris
Podgatunek - albolabris
Grzechotnikowate nie maja podrodzin
w przeciwienstwie do zmijowatych
Rodzina - Viperidae
podrodzina - Viperinae
Rodzaj - Vipera
Gatunek - berus
Podgatunek - berus
Tak jak mowilem - o toksykologi piszesz ciekawie - trzymaj sie tego:)))
Witam ponownie .
Nie mam na celu Cie obrażac ani nic podobnego.
Nie wiem dokładnie jak rozpisują systematyki polskie instytucje się tym zajmujące ponieważ posługuję się australijskimi i amerykańskimi źródłami informacji - być może jest jakś różnica pomędzy Twoimi faktami a moimi.
Nie mam zamiaru nikomu narzucać swojej wiedzy i przy niej pozostane ponieważ konsultuje materiały z jednymi z najlepszych instytutów oraz osób sie tym zajmującymi na świecie dlatego przedstawić owe aspekty jako jak najbardziej wierzytelne,a polskie źródła informacji pozostawie bez komentarza i nie będę ich próbował podważać - to nie mi jest dane .
Ale dla przykładu - ostatnio leciał program na National Geographic , gdzie nazwali sprawe po imieniu - grzechotnikowate należa do rodziny żmijowatych i to ta rodzina ma w sobie podrodziny - program nazywal sie "pogrąmcy węży" (chyba tak) - główny temat - mokasyny i grzechotnik diamentowy.
Z materiałów jakie posiadam od zagranicznych instytutów systematyka wygląda następująco:
I viperidae (żmijowate)
1.żmije (viperinae)
2.grzechotnikowate (crotalidae, crotalinae)
I elapidae (zdradnicowate)
tutaj w zasadzie zalicza sie rodzine Hydrophidae(węże morskie)
Bardziej szczegółowa systematyka znajduje się na mojej stronie www.
pozdrawiam.
PS. Nie wiem jaka jest dokładna różnica pomiędzy crotalidae i crotalinae - być może jest to jedno i to samo , ja musze podkreślić własną pomyłke - grzechotniki właściwe fachowo określa się węże z rodzaju Crotalus
Gdy chodzi o systematykę polecam www.reptiliaweb.org
Nowoczesna systematyka opracowywana przez specjalistów z poszczególnych działów herpetologii. Bez przesady, nie są to aż tak odkrywcze rzeczy, żeby trzeba było kontaktować się ze specjalistami badajacymi węże jadowite :)))
Jadowite niestety ze sporą nonszalancją posługujesz się terminologią typu rodzina, rodzaj itp., nieźle namieszałeś :))), cytuję:
"Są małe rozbieżności co do podrodzin Crotalinae i Crotalidae, ja zaliczam Crotalidae do grzechotników właściwych a Crotalinae do grzechotników niewłaściwych - ale to moja sugestia i nie wiem czy jest poprawna naukowo
Obecnie podaje się crotalidae jako grzechotnikowate - ogólny rodzaj"
W końcówce nazwy mieści się informacja czy mówimy o rodzinie, podrodzinie czy innej jednostce. Crotalinae (końcówka -inae) mówi, że to podrodzina, ale Crotalidae (końcówka -idae) oznacza, że to rodzina. Natomiast ostatnie Twoje zdanie o Crotalidae czyli grzechotnikowate to nie ogólny rodzaj tylko rodzina (rodzaj to Crotalus, Trimeresurus).
I cytat następny:
"I elapidae (zdradnicowate)
tutaj w zasadzie zalicza sie rodzine Hydrophidae(węże morskie)"
Nie można do rodziny (Elapidae) zaliczać innych rodzin (Hydrophidae) bo to równorzędne jednostki (obie to rodziny - końcówka -idae). Do rodziny mogą należeć podrodziny i rodzaje.
Rodzaj Trimeresurus należy do podrodziny Crotalinae, a ta podrodzina do rodziny Viperidae. Rodzina Viperidae ma jeszcze podrodziny Viperinae (m.in. tu jest nasza żmija) i Azemiopinae (z jednym gatunkiem z Chin).
Elapidae to całkiem inna rodzina.
Mam nadzieję, że wszystko wyjaśnione :)))
A jeżeli nie, zapraszam do www.reptiliaweb.org
Jadowite:)
Zgadzam sie ze polskojezyczna literatura(herpetologiczna) pozostawia wiele do zyczenia.
Nie wykluczam izby obowiazywal obecnie przytaczany przez Ciebie model systematyczny - od czasow gdy czynnie zajmowalem sie terrarystyka(wlasnie jadusami) moglo sie cosik pozmieniac.
Jednak nadal uwazam ze podzial na osobne rodziny zmij i grzechotnikow jest zdecydowanie bardziej przejzysty i czytelny.
Podzial taki w naszej literaturze proponuje np.W.Jaroniewski czy tez W.Juszczyk z zagranicznej(tlumaczonej)przytocze np.J.Coborn.
Aczkolwiek zetknalom sie rowniez z "Twoim sposobem".
Co do roznicy miedzy Crotaildae a Crotalinae - podejzewam iz zeczywiscie moze chodzic o podzial (zakladajac ze masz zeczywiscie bardziej aktualne dane) na G.wlasciwe(Crotalus,Sistrurus czyli posiadaczy "grzechotki") i na Grzechotnikowate (Trimeresurus,Akgistrodon,Bothrops,Lachesis).
Spytam jeszcze tylko(bo mnie to zastanowilo) dlaczego do Elapidae chcesz zaliczyc jedynie weze morskie(znane mi zreszta jako rodzina Hydrophiidae) - a gdzie kobry,koralowki,mamby,bungarusy itd.???
cześć
teraz chyba będzie już wiadome o co chodzi , z końcówkami - to bardzo istotne i przydatne w orientacji w tych wszystkich systematykach.
Najważniejsze że każdy z nas coś dodał i możemy wszyscy z tego cokolwiek wynieść a nie kłucić się o to kto ma racje , dziękuję za komentarze i poprawki.
pozdrawiam
Re: Zajadła dyskusja i morał...
Acha jeszcze jedno
Odnoścnie hydrophidae - czesto spotykałem się z zaliczeniem ich do Elapiadae , choć dobrze wiem że w większości jest to sklasyfikowane jako odrębna rodzina i tak też u siebie na stronie to przedstawilem.
Oczywiście że tu należa kobry, mamby itd ale z tego co mi wiadomo nie maja swoich podrodzin .
Raz jeszcze dziękuję za dyskusje i pozdrawiam