Re: maly tescik samiec czy samica?
ja nie wiem gdzie Wy fałdke widzieliście... :| Podwozie ewidentnie samca ;) Ciesze sie że się nie skompromitowałem ;) bo dziennie określam przynajmniej 3 pajaki ;)
No to widzę, że również miałem rację :) Na tym i innych forach zdarzało się, że kilka razy w taki sposób wysexowano mi samca jako samice. Wniosek jeden - takie sexowanie, jeśli nie widać czarno na białym wielkiej szpary, to często wróżenie z fusów. Ja tam zawsze czekam na wylinki :)
ale tak jak mowilem moze sie jeszcze okazac ze to bedzie samica. u albopilosy do 10 wylinki nic nie bylo widac chociaz wylinka byla ladna i ogrona i patrzylem pod lupa. szkoda ze nie mam juz tej wylinki bo bym wam pokazal fote i tak samo by wam kopara opadla
Heh Kuba szczerze w to wątpie, że to jeszcze samica może być... Nawet jeśli, to nie zmienia to faktu, że jak narazie jest to samiec :D i wszystko na to wskazuje... więc jeżeli ktoś stwierdza że samica to jestem w szoku bo z tych zdjeć nie da się zobaczyć samiczki ;) Jak dla mnie to samiec i nigdy nie bedzie samica... chyba, że znajdzie sobie dobrego lekarza, który zrobi z niego miriam ;)
Angelo - ja u pierwszej albopisolu po 12 wylince zobaczyłem (ale noob wetdy byłem). Drugą wysexowałem po 6-7 jakoś tak. Ale i tak trzeba było sie bardzo dobrze napatrzeć.
I tu moje pytanie: czy samica będzie dojrzała płciowo jak wykształci już spermatekę? Nieraz jest ona wykształcona po 8-9 wylince. Ptaszniki Starego Świata dorastaja dużo szybciej od np. Brachypelm i nieraz samica z 3cm ciała robi płodne kokony.
nie jest plodna jak wyksztalci sie spermateka bo moj rekord to u cyanognathusa przy wylince l5 na l6 a nie sadze zebym mogl juz wtedy parowac :D
Ha! Więc miałem rację! :-) Też czułem w tym jakiś podstęp ale wygądał na samca :-)