Re: Tygrysi jako pierwszy
no takie terra powinno starczyc dla samca. nie polecam samicy. ale widze tutaj jeden problem, a mianowicie:
jak wyobrazasz sobie twoj pokoj ktory ma 4,5m dlugosci z terra ktore ma 3m:> zostanie ci 1,5 m z dlugosci pokoju:). jakos sobie tego nie wyobrazam. powiedz jeszcze jaki szeroki masz pokoj:)??
szeroki jest na okolo 3m. nie kupuje doroslego tygrysa tylko mlodego. najwyzej bedzie troche niewygodnie sie spalo ale jakos dam rade
no nie kupujesz doroslego tylko malego.... ale ten maly calkiem niedlugo zamieni sie w doroslego. powodzenia:) teraz sytuacja sie lekko zmienila i teraz stanowczo odradzam:)
no nie urosnie az tak szybko. zawsze moge isc spac do drugiego pokoju. a jak sie dogadam to do kolegi bo ma pokoj wolny.
A czemu to miałaby się rozwijać wolno przez to? Niech za trudniejsze gatunki biorą się już wprawieni hodowcy. Początkujący prędzej poradzi sobie z gatunkiem mniej wymagającym i lepiej poznanym. Tu chodzi o dobro zwierząt, a nie eksperymenty, kto z czym potrafi sobie poradzić. Rozwijać się będzie w złym kierunku, jeśli będą kupowane duże dusiciele, a po dwóch latach właściciele będą mieli dylemat co zrobić z niechcianymi zwierzętami. Zresztą sam Bitrut napisał, że rozważa możliwość oddania zwierzęcia, gdyby nie był w stanie podołać jego hodowli.
Urośnie dużo szybciej niż myślisz, znam przypadek osiągnięcia 520 cm przez samicę w ciągu trzech lat.
hehe.....bedziesz nocowal u kolegi a na dzien wracal do domu:) ciekawe co twoi rodzice na to.
no jeszcze nie wiedza o tych planach ale to w ostatecznosci. dopiero jak waz bylby duzy to wtedy bym przestal sypiacu siebie w pokoju i przeniosl sie do drugiego pokoju. tam jest kanapa a nie łóżko wiec jakby mi bylo niewygodnie to bym sie przeniosl do kolegi. chyba ze rodzice by sie nie zgodzili to wtedy bym sie musial pogodzic i zaprzyjaznic z kanapą:)
Ja dalej jestem za tym żebyś zaczął od czegoś mniejszego, zdobył doświadczenie a jak będziesz samodzielny kupisz sobie wielkiego dusiciela...
Bitrut, uważam Twój pomysł za istne szaleństwo!
Nie masz pojęcia o hodowli węży, nie jest to takie proste, jak się wydaje(na razie bazuję na doświadczeniach innych hodowców, bo moje doświadczenie jest jeszcze za małe ;) ).
Masz dopiero 15 lat, chodzisz pewnie do gimnazjum, a planujesz iść na studia? Co wtedy będzie z gadem? Zabierzesz go ze sobą, jeżeli będzie miał z 4,5 - 5m długości? Czy zostawisz go rodzicom, aby się nim opiekowali?
Twój pomysł jest wręcz dziecinny, w razie czego będziesz spał u kolegi :) W jakim Ty świecie żyjesz? Kolega przenocuje Cię pewnie najwyżej kilka razy, a potem co?
Poza tym nie wierzę, żeby Twoi rodzice się na to zgodzili.
A Ty w ogóle miałeś już jakiegoś węża na rękach, wiesz jakie to jest uczucie?
Wybacz za ostrą krytykę, ale ja sam jestem początkującym hodowcą i mam trochę więcej lat od Ciebie, a jednak nim kupiłem węża to od przynajmniej pół roku intensywnie zbierałem informacje na jego temat. Przeanalizowałem warunki jakie muszę mu zapewnić i stwierdziłem, że jestem mu je w stanie zaoferować :)
A Ty mieszkasz w domku czy w bloku? Bo jak w bloku, to już masakra ;)
Poważnie się zastanów zanim zakupisz węża, bo nikt za Ciebie hodować go nie będzie.
A argument, że musisz zacząć od trzymania dużych dusicieli, żeby umieć się z nimi obchodzić jest śmieszny :D Jak zaczniesz od mniejszego gatunku, możesz stopniowo przechodzić na większe węże(o ile Ci się przygoda z terrarystyką nie znudzi).
Życzę powodzenia, bo wybór należy do Ciebie!