oki, sorki
Wersja do druku
oki, sorki
Moim skromnym zdaniem sprawa wygląda tak.
W Polsce szacuje się, że jest w domach koło 3mln psów , czy każdy posiadający psa musi odrazu mieć hodowle ?
Nasze bzdurne przepisy , kretyńska biurokracja, brak wiedzy i kompetencji urzędników , horendalne ceny - nie pomagają w stworzeniu terrarystyki wysokich lotów.
Marże na profesionalny szprzęt siegają od kilkudziesięciu do kilkuset procent.
Mentalność osób decydujących o tym co może znaleść sie na rynku też jest taka jaka jest. ( skoro mnie niestać to innym też nie pozwole ).
W tym kraju też znajdują się hobbyśći , którzy swe gady trzymaja jako zwierzątka domowe i czemu nie. Jest też kilka osób chcących rozwijać hodowle ale wobec powyższego jest to niemożliwe.
Przywoływanie Boba Clarka czy Seve Gocha nie ma sensu.
Ameryka to inny świat , prawnie i ekonomicznie.
Tam duże hodowle są dotowane , cześć ustawowo trafia do naturalnego środowiska , część instytucje naukowe badają w celu wyjaśnienia niezapadalności dużych dusicieli na choroby tak czesto atakujące ludzi.
Żyjemy w kraju, w którym jest najdroższy internet , komórki i prąd w europie.
Prawo w niemczech , francji czy stanach konkretyzuje sprawy jasno ( cecha charakterystyczną prawa polskiego jest stwierdzenie "to zależy" - dlatego każdy urzędas na swój sposób interpretuje prawo.
W Polsce hoduje się to na co ma się pieniądze i to co można dostać.
Prosze spróbójcie sprowadzć Pytona Skalnego ( Python Sebae ) , Varana krokodylowego ( Varanus Salvadorii ) czy kilka australijskich gatunków ( Aspidites melanocefalus , varanus varius, giganteus , python amethistine ).
Cześć uznana za niebezpieczne i nie do sprowadzenia.
Pitbull też jest niebezpieczny a tysiące można dostać na giełdach i rozród jest niekontrolowany.
Tworzenie martwych przepisów i rzucanie klód pod nogi jest specjalnością polskiego prawodastwa.
Sklepy zoologiczne to lameriada jakich mało , wciska się klientowi wszystko co się ma , żetelności wiedzy fachowej i uczciwości zero.
( w kilkunasu slepach sciekawości zadawałem proste pytania ) - jak duży urośnie ten waran nilowy ? - odp. kolo 50-60cm, a ten sliczny pyton siatkowy ? w terrariach zazwyczaj kolo 3m . - nic dodać nic ująć.
http://www.prehistoricpets.com/pythons.asp
http://www.prehistoricpets.com/boas.asp
Na zamieszczonych powyżej linkach znajduje się odpowiedź na durne posty osób obrażających hodowców tanich a zarazem dostępnych weży.
Ceny wahają od kilkudziesięciu dolarów do 22,500.00 $ - wieć kupujcie (filip 79, daf ) - i czyńcie wiele dobrego polskiej terrarystyce.
"Pitbull też jest niebezpieczny a tysiące można dostać na giełdach i rozród jest niekontrolowany."
W jakim sensie niby pitbull jest niebezpieczny?? Ja akurat poza terrarystyka kocham psy...interesuje sie psami bojowymi....sam posiadam pieska....
Wracajac do PITow....bardzo zle porownanie....znajdz mi prawdziwego PITa sposrod zalewu zcharcialych AMSTAFFow...na 10000% nie ma tysiecy PITow w PL....a to dlatego, ze PIT musi miec rodowod...tylko wtedy jestes pewien, ze to PIT...reszta to kundle...
Psy bojowe nawet 200 lat temu, gdy byly hodowane do walk nie mialy byc agresywne w stosunku do ludzi...
POzdrawiam!
Tematem rozwazan nie jest PIT sam w sobie , a sytuacja na rynku .
Mowilem o prawie a prawo stanowi ze pit jest niebezpieczny - zerkij do ustawy.
Mimo wszystko mozna go kupic - a gadow nie .
Na tym polega roznica.
Tak czy inaczej przepisy sa bzdurne.
Nie mowie co jest tamtem rozwazan....tylko denerwuje mnie takie porownywanie....NIESLUSZNE!!!!!!
Ciekaw jestem czy Ty wszytko robisz tak jak stanowi prawo:D.....
Hmmm.....wcale nie tak latwo go kupic......a jak sam przytoczyles gady tez mozna kupic....swoja droga dobre PITy kosztuja od okolo 1000$....wiec.....
Glownie chodzi mi o to, zeby nie powielac kolejnego stereotypu...
Nie zrozumiales mnie stopa.
Pita mozna nabyc w hodowli, mimo ze ustawa mowi ze to rasa agresywna, nie tylko pita chodzi o wszystkie rasy z wymienione w ustawie , jedziesz do hodowli i kupujesz. Problemow nie ma, problem jest natomiast z nabyciem gadow uznanych za niebezpieczne.
Red Nosy rodowodowe mozna nabyc juz za 1500-2tys, daj znac pod nr.600-822-552 napisze ci nr . telefonow do hodowcow.
Odnosnie tego czy wszystko robie zgodnie z prawem to moja sprawa, niemajaca nic wspolnego z tematem.
Chodzi o to powtarzam raz jeszcze , ze
nabycie rzadkich zwierząt , legalnie za pieniądze jest niemożliwe ze względu na przepisy.
Hmmmm......mowiac o prawie.....mialem na mysli to zdanie: "Mowilem o prawie a prawo stanowi ze pit jest niebezpieczny - zerkij do ustawy."....ale nie wazne, bo fakt sam mowiels o martwych przepisach...moze troche mnie ponioslo,ale wk...mnie to, ze wszyscy jada na psy ras bojowych....
Jezeli chodzi o pieski to ja mam juz swojego Bulla....a ceny podalem orientacyjne z miotow np.Tiny&Rezuna....nie wazne....nie chce sie sprzeczac...bo nie ma o co....
A odnosnie tel. do hodowcow...chetnie pogadam o pieskach na priv [gg,@]...jezeli masz ochote oczywiscie....masz jakiegos psa??
Pokoj!
Stopa moj GG to 897621.
no to teraz ja:
Zbożówka akurat jest popularna, bo jest ładna, tania i łatwa w hodowli.
co do regiusa i ich rozmnażania- cięzkie to.
pamiętajmy, że terrarystyka na masową skalę w polsce zaczyna się dopiero teraz!
a w terrarystyce, jak i we wszystkim innym trzeba przejśc ewolucje!
ja też hoduje regiusa, nie licząc patyczaków i modlichy (kupiłem dzisiaj, to sie nie liczy ;) ) nie mam nic, a tym bardziej nic ciekawego (no chyba, że psy albo szczur, z resztą nieważne), ale nie uważam siebie przez to za terraryste gorszego gatunku - po prostu nie mam warunków, by hodowac tyle i takich zwierząt.
"jak dorosnę" to sobie planuje założyć sporą hodowlę, życiowe plany mam ze zwierzakami troche powiązane, ale do wszystkiego trzeba z czasem dojść.
dajmy na ten przykład Pana wysockiego:
wątpię, żeby gościu jako pierwszego węża sobie kupił corallusa jakiegoś, albo pytka zielonego - to czysty non sens.
jeszcze raz: wszystko w swopim czasie! sądze, że za 5-10 lat w polsce bedzie spora grupka osób hodujących trudne gatunki (-;