-
Re: Podanie do MS ver. 4.8
SSSSSSSSSSIIIIIIIIIIIIIIIIEEEEEEEEEEEEDDDDDDDDDDDD ZZZZZZZZZZIIIIIIIIIIIIII
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!HHHHHHHUUUUUUUUUURRRRRRR RRAAAAAAA!!!!!!!!!!!!!
otwieramy szampana
http://www.petycje.pl/petycjePodglad.php?petycjeid=554
teraz info na wszystkie działy
-
MASTER MASTER MASTER MASTER MASTER MASTER MASTER MASTER MASTER MASTER MASTER MASTER MASTER MASTER MASTER MASTER MASTER MASTER MASTER MASTER MASTER MASTER MASTER MASTER MASTER MASTER MASTER MASTER MASTER MASTER MASTER MASTER MASTER MASTER MASTER MASTER MASTER MASTER MASTER MASTER MASTER MASTER...
Robię posty i piszę do Nooka! :D
-
Zacznij od góry ja jadę od dołu/od "zamienię"/
-
Ale wpierw zrobię główny na pajęczakach. Reszta będzie odnośnikami do tego posta.
-
nie zdażyłem tego przeczytać
-
Mam trochę wieści, niestety "zaznajomione" biura poselskie nie współpracują na żadnym polu z MŚ, w sumie to żadne nie współpracują, więc od tej strony nie ma jak przekazać dokumentu z poparciem.
Jeżeli chodzi o podpisy na necie, nie wiadomo jak ustosunkuje się do nich MŚ, generalnie pożądaną formą byłby podpis elektroniczny, a z tym już będzie problem. Więc poza podpisem na www trzeba wzywać naród do wysyłania petycji listem poleconym.
Petycję podpisałem, czekam na maila z weryfikacją.
Darku jeśli potrzebujesz do czegoś moje dane to są w profilu, tylko jak coś to napisz do czego :)
-
Chodzi tylko o imiona i nazwiska twórców petycji, do bezpośredniego podpisu pod petycją.
Wiadomo, że podpis elektroniczny byłby najlepszy, ale mieliśmy dostęp tylko do takich środków w necie (organizacja petycji z podpisami byłaby bardzo trudna, jeśli nie niemożliwa).
Jak lista trochę "urośnie", zdobędziemy wsparcie innych portali i instytucji, umieszczamy link na stronie z tekstem petycji i ślemy ją do MŚ.
-
Trzeba zrobić listę portali i instytucji, żebyśmy się nie dublowali.
A i plakat.Warto go zrobić, bo w czwartek jest giełda w Łodzi.
-
W sumie się nie zdublujemy, bo i tak powstanie jedna wyjściowa lista do ściągnięcia z netu.
Zaraz zwijam się do pracy.
Zobaczymy co wysmaży nam Double :-)
-
Niebardzo rozumiem?
Myślałem, że zrobimy spis miejsc ,instytucji itp. gdzie waro uderzyć i będziemy "odhaczać"?
-
Aha, ja też nie załapałem ;-)
Ok. w tej chwili wysłałem maila do arachnea.pl
Spróbuję posłać coś do Sułka (Biofil), może umieści link na witrynie swojego sklepu.
Na razie nie mam odpowiedzi z Warszawskiego Zoo.
Ale teraz już na prawdę lecę do pracy.
-
Dzis gadalem z kolega i mowil ze jego znajomy walcztl kiedyts z jakims ministerstwem o budowie mostu i mowil ze ludzie tak jak u nas podpisuja sie pod petycja bombardowali ministerstwo mejlami. Wiem zze to troche prostackie ale mowil ze dzialalo.
Zamieszcze linka na mojej stronie.
Pozdrawiam
-
Tak, mam pierwsze niepewne wieści z frontu.
Chyba możemy zapomnieć o wsparciu Warszawskiego Zoo. Wykazali zainteresowanie akcją, ale stwierdzili, że niestety jest to wg. nich sprzeczne z polityką nietrzymania przez osoby prywatne zwierząt niebezpiecznych. Jutro powinienem otrzymać dokładniejsze informacje. A mam wieści z "samej góry", bo otrzymałem mail od samego dyrektora ogrodu, dr. J. Rembiszewskiego. Mam nadzieję, że po dokładniejszym rozpatrzeniu sprawy zmienią zdanie.
Nie mam jeszcze informacji od innych portali terrarystycznych. Jeśli oficjalnie nas poprą, będzie fajnie.
Przydałby się mail do PST z prośbą o wsparcie naszej inicjatywy. Chyba by nas wsparli? Zdaje się, że kilku członków tej organizacji jest u nas na forum.
Hmmm... muszę jeszcze poszukać gdzie rozszerzyć akcję. Kilka wpisów już załatwiłem, jeszcze kilka w drodze.
-
Na przykład Bartek Gorzkowski, ;http://www.pst.org.pl/forum/viewtopic.php?t=22
nie wiesz kiedy Double zrobi plakat?
Nie ma informacji o petycji na stronie głównej.
-
boje sie ze chyba jednak wszystkie te "urzedasy" nas oleja ;( tfu tfu wypluje te slowo :].
-
Nie szkodzi już jest prawie 300 podpisów
-
Widzę, że Baku już zadziałał na PST.
Puszczę jeszcze info na nasze Koło Naukowe Biologów Terenowych UW. Pajęczarzy tam nie ma, ale zawsze pokrewne dusze.
-
Hmmm... w tej chwili nie mam odzewu ze strony instytucji, którym wysłałem maila.
Zoo się też ponownie nie odezwało :-/
Zdobyłem trochę głosów, ale spróbuję poreklamować sprawę na Wydziale.
Przynajmniej nie zawiedliśmy się na serwisach terrarystycznych. Nie wiem tylko co dzieje się z terrarystyka.com.pl, nie mogę wejść na ich stronę (chyba padł im serwer?). A szkoda, bo to bardzo duży serwis.
Bachus i Double robią plakaty. Umieści się je na serwisie i każdy będzie mógł je wydrukować i zareklamować nimi akcję w szkole/uczelni lub sklepie zoologicznym/na giełdzie.
-
dziś wieczorem przesle tu przykladowego "usmiechnietego pająka", dacie znac jak sobie to wyobrażaliście. czy to starczy, czy mam jeszcze zaprojektowac caly plakat??? bo dalej nie wiem, jak on ma wyglądać.... czy ja tylko daję rysunek, a bachus projektuje reszte??
-
ekhm.....mój ojczym jest doradcą ministra środowiska.. właśnie to do mnie doszło :> jak mogę wykorzystać ów fakt?
-
Hmmm... może miałby informacje z "pierwszej ręki" na temat proponowanych zmian.
Może też mieć dokłądne namiary, do kogo kierować petycję.
Dobrze wiedzieć :>
-
w zalkczniku jest "Bodzio" - maskotka naszej akcji ;-))
(chcialam zrobic murinusa albo australisa z dymkiem w stylu "przytuyl mnie" albo "przygarnij kropka" ale dalam sobie spokoj... ;-) mam nadzieje ze jest ok. co z Bachusem? (to jest oczywiscie miniatura)
-
Projektójesz cały plakat, mój schemat to tylko pomysł nic więcej,liczymy na Ciebie
w tej kwestji.Według mnie musi być prosty czarno-biały,rzucający się w oczy z krótkim wyjaśnieniem o co chodzi.
Jako doradca ministra;
może dowiedzieć się co się kroi w kwestji rozporzadzenia w ministerstwie
może przedstawić i poprzeć petycje.
może nam doradzić jakie ruchy wykonać.
może podpisać petycje.
Pogadaj z nim.
-
Pomyślcie co z mediami?
Startować do nich czy nie?
-
ja mysle ze warto teraz malo kogo widza, chyba ze media o czyms natrabia to wtedt traktuja czlowieka z szacunkiem.
-
Pytanie tylko w jakim świetle pokażą sprawę, a w petycji są też głosy "przeciw".
-
Nie zaszkodzi spróbować, ale z góry mówię, że ja medialny nie jestem. Jeśli ktoś ma obycie i zna metody "podsunięcia im tematu", to bardzo się przyda.
Ale warto byłoby otrzymać dokładne wieści z "frontu" - MŚ, jak wygląda sprawa. W mediach raczej nie pokażemy, że idziemy "na ślepo".
Jak zbierze się pokaźniejsza ilość podpisów, zaczniemy akcję rozsyłania petycji via mail.
-
CRIMSON, przeczytaj sobie te glosy Przeciw. Pierwszy z nich napisal Adolf Hitler. Widzialam caly jego komentarz przed usunieciem z serwisu. Reszta komentarzy podobna. Zalosne.
-
Niestety w głosach "za" też pojawiają się jajcarze. Niestety, gdy do akcji włącza się ludzi z zewnątrz, nie zawsze wszystkich stać na powagę.
-
Właśnie czytałem ,są bez znaczenia.
Myślę, że narazie wypowiedziało się srodowisko terrarystyczne na "tak".
Sytuacja może się zmienić jak sprawa oprze się o ogół społeczeństwa,
tymbardziej, że nie wiadomo jak sprawę naswietlą media.
Dlatego mam wątpliwości.
Zobaczymy co dowie się Double.
-
Ja jutro coś wrzucę, też nie wiem co do końca mam robić, więc sami ocenicie, jak tylko dorwę skaner.
Haniu ---> bodzio jest super :D
-
"Bodzio" jest kapitalistyczny :D :D :D
Zobaczmy co skrobnie Bachus i trzeba będzie przygotować wersję do druku, dla userów, by umieścili je w widocznych miejscach.
-
Niestety Warzsawskie Zoo olało sprawę. W zasadzie można było się tego spodziewać.
Widać, że jest już sporo głosów, niestety pojawiają się buraki (określenie bardzo delikatne, bo w rzeczywistości ciśnie się mi się na usta sporo niecenzuralnych słów), które robią sobie jaja z petycji. Nie wiem czy CRIMSON jako "administrator" petycji masz możliwość wykopywania czegoś takiego również z komentarzy.
Dzisiaj siądę i przygotuję jakiś plakat/info z "Bodziem" Double. Ostatnio miałem trochę rzeczy na głowie.
Jeśli zbierze się jeszcze trochę głosów, szykujemy się do złożenia wersji "wysyłkowej".
Teraz zwijam się do pracy, będę wieczorem.
-
co masz na myśli mowic "wersja wysyłkowa"??
-
Ehhh... za często operuję nieprecyzyjnymi skrótami myślowymi :-)
Chodzi mi o pełny plakat, który każdy będzie sobie mógł ściągnąć, wydrukować i zamieścić np. w szkole, na giełdzie.
-
Bodzio jest swietny :) Nie wiem tylko, jak spojrza na to ze wzgledu na liczbe glosow- na razie jest ok. 600, zatwierdzownych ok. 400,. Porownujac to z iloscia podpisow jakie trzeba zebrac, by np. zostac poslem (100 tys.) jest to niestety bardzo malo :( a przeciez zarejestrowanych w tym serwisie jest ponad 5500 osob, wystarczyloby troche dobrych checi i zamiast 400 podpisow byloby 5000.
-
Hmmmm... ale ta ankieta nie ma takiej mocy wiążącej jak "klasyczne" (znów skrót myślowy) ankety. Tamte mają podpisy i numery PESEL. Mają więc inny statut prawny.
Ta ma raczej pomóc, pokazując, że "jest nas siła" (to nie był skrót myślowy).
Trzeba będzie wywalić trochę "ciekawych" (eufemizm) podpisów, bo w miarę rozszerzania akcji, przylepia się do niej specyficzne, internetowe "g...no" (brzydki wyraz). Niestety takich troli zawsze jest u nas dostatek.
-
Re: Wstępna wersja plakatu
Ok. Zrobiłem w wersji czarnobiałej, bo pewnie tak będzie najczęściej drukowane (sorry Double, ładny był ten fiolecik :-)
http://www.republika.pl/owadyinietyl...ia/petycja.jpg
Wszelkie uwagi mile widziane.
Przy wprowadzaniu poprawek, będę wywalał stary plik z serwera, więc link "img" będzie już nieaktywny.
-
oczywiście, miał być czarnobiały, ale zeskanowałam go w kolorze a nie w czerni i bieli ;-) Trzeba by też zjednolicić ten szarawy owal. Po fakcie, czyli po narysowaniu Bodzia dotarło do mnie, ze bardzo dużo tuszu zejdzie na jego wydrukowanie... :/ no ale trudno...
Zdaje mi się, że lepiej (bardziej zrozumiale) będzie brzmiało pierwsze zdanie: "Zbieramy podpisy pod petycją przeciwko proponowanej przez Ministerstwo Środowiska liście gatunków rzekomo niebezpiecznych" - to chyba lepiej naswietla sprawe. Bo my chcemy dopiero zmiany wprowadzic - zmienić listę tych gatunkow. Tak chyba bedzie lepiej gramatycznie?
-
Chyba masz rację. Wprowadzę zmiany dziś wieczorem, może ktoś coś jeszcze wymyśli, a ja mam jeszcze kupę roboty.
PS. Masz jakieś informacje z "dobrze poinformowanego źródła"? ;-)