Nie ma się czym chwalić :(
Wersja do druku
Nie ma się czym chwalić :(
No właśnie przez postępowanie takich osób jak scoobi, które za nic mają prawo terrarystyka jest postrzegana jak zagrożenie dla środowiska. Tego kraju nie da się ucywilizować.
Nierozumiem dlaczego trzymanie zwinek w terarium uwazasz za zagrozenie . Czy trzymanie innych gatonkow ktore pochodza na z ameryki jest czyms wporzadku tak samo moge powiedziec ze czuly by sie w naturalnym srodowisku lepiej niz w terarium
Zwinki w Polsce są pod ochroną. Czy trzeba jeszcze jakiś argumentów ?
Środowisko terrarystyczne w Polsce jeśli w ogóle takowe istnieje powinno unikać jak ognia ludzi którzy łamią prawo o ochronie gatunkowej i trzymają gatunki chronione. Dla swojego własnego interesu.
Poza tym scoobi 21 zastanów się kiedy kłamiesz ? Czy tutaj pisząc, ze doskonale zwinki Ci się rozmnażają czy też w swoim profilu, gdzie jest napisane, że nie rozmnożyłeś ich jeszcze. Chyba nie jest to rozdwojenie jaźni ?
TRZYMAJCIE MNIE BO ROZSZARPIE! facet (scoobi21) czy ty jestes zdrowy?! trzymac DZIKIE CHRONIONE ZAGROZONE zwierzeta takie jak padalec, zaskroniec zmijowy czy 12 zwinek w domu?! gdybym tylko mogla zrobilabym ci najazd na chate z jakims urzędasem i zaplacilbys taka kare zebys sie zes......
Jest jak jest i ludzie robia jak robia ale nie mozna byc zlosliwym a juz w zadnym wypadku donosic (chyba ze skrajne przypadki) kazdy ma wlasne sumienie i sie z nim rozlicza zakaldajac ze sie utrzymaja te jaszczurk ii rozmnoza i ze bedziesz je wypuszczal rozmnozone bedzie mialo pozytywny wplyw ale powtarzam zakladajac ze byloby to rozmnazanie bez stratne co jest szalenei trudne u takich gadow ja wole hodowac zwinki p oprostu w ogrodku ;) gdyby nie te ptaszorska tylko ktore mi je wylapuja jak przychdoza sie napic do oczka :(
Zacieło mnie jak do profilu scoobiego zajrzałem...ptasznik jakoś odstaje...
Wypuszczanie w obcy teren jaszczurek rozmnozonych w niewoli może być również bardzo szkodliwe dla gatunku i srodowiska. Jaszczurki takie trzymane w niewoli mogą być nosicielami chorób, pasożytów nieznanych u polskich gadów (jesli w domu mamy jednocześnie zwierzaki egzotyczne), co grozi całej dzikiej populacji ! W nieznanym sobie środowisku szybką zresztą stają się ofiarą drapieżników (ponieważ nie znaju terenu, tras ucieczek itp.) lub nawet innych jaszczurek ! Konsekwencje takich działań są często większe i bardziej szkodliwe niż to się wydaje osobom nie mającym pojęcia o czynnej ochronie gadów.
Zarówno, wyłapywanie, przetrzymywanie, rozmnażanie i wypuszczanie gatunków chronionych wymaga zezwolenia Ministerstwa Środowiska. Z sumieniem nie ma to nic wspólnego. Jest to łamanie prawa.
scoobi ciesz sie ze nie ma Twojego adresu zamieszkania w profilu bo ktos pewnie z mila checia zaserwowalby Ci wjazd na chate z jakims przemilym urzednikiem.
pozdrawiam :)