Czy opuncję można wstawić do terra ptasznika (A. Geniculata) ? (wiem, że może ją wykopać, ale chodzi o to, czy zwierz się nie pokłuje albo co:))
Wersja do druku
Czy opuncję można wstawić do terra ptasznika (A. Geniculata) ? (wiem, że może ją wykopać, ale chodzi o to, czy zwierz się nie pokłuje albo co:))
wszystkie opuncje nie nadają się do terrarium, z kilku powodów:
1) niektóre mają niesamowicie upierdliwe i dokuczające małe włoski przyczepiające się nawet przy najdrobniejszym muśnięciu kaktusa
2) niektóre maja kolce
3) większosć z nich dość szybko rośnie i po kilku miesiącach wyrosły by z terra
=]
Łotysz ma racje, te upierdliwe włoski są zbudowane jak małe harpuniki i jak się wbiją to na amen. Ale!!! kolców nie ma żadna:))))) (ma ciernie) heheheh. Musisz niestety przetestować na sobie bo niektóre są nieszkodliwe a inne wprost przeciwnie - jeśli tobie się powbijają w rękę to na pewno nie wstawiaj do terra. Szybkie rośnięcie to akutat nie problem bo obcinać i skracać je można często. Ps. ciernie z reki najlepiej wyjmować za pomocą taśmy klejącej lub plastra:))))))) Daj znać jak ci poszo.......
spoko, mam dwie opuncje, jedna z włoskami, a druga (ta którą chcę wsadzić do terra) ma ciernie.
Witam.
Wg. mnie lepiej nie ryzykowac. Wychodze z zalozenia, ze jak zwierzak ma okazje sie pokaleczyc to napewno to zrobi, wiec lepiej posadz mu cos mniej "drapieznego".
racja jak już koniecznie chcesz miec jakiegoś kaktusa Alerik'u to wsadź jakieś Gymnokalicjum (ich kolce są tak zbudowane że pokaleczyć sie możesz tylko wtedy jak będziesz kombinował z pare godzin), Cephaloceresu zwany głową starca, ma zamiast kolców długie "włosy" (100% bezpieczne i niegroźne), niektóre Mammilarie maja zamiast kolców niegroźne włoski (nie wbijają się i nie kłują jak u opuncji) oraz ( nie pamiętam dokładnie) Lobivia bądź Rebucja (Rebutia) ich kolce też są tak zbudowane że trudno się o nie skaleczyć. :)
Spoko, chyba wsadze jednak fikusa drobnolistnego. Myślałem jeszcze żeby wsadzić żywy kamień ale pajączek może go zmasakrować.
jak chcesz ale jednak lepiej uważaj z fikusem, one zawsze coś zchrzanią. =]