Widzialem gdzies artykul-ciekawostke na ten temat, ale najbardziej ciekawi mnie podloze molekularne tego zjawiska.
Wersja do druku
Widzialem gdzies artykul-ciekawostke na ten temat, ale najbardziej ciekawi mnie podloze molekularne tego zjawiska.
Czy to znaczy, ze jak zjem profesora to bede tak samo madry, jak on?
Sprawdz :)
A na serio, to wsrod prostych mikroorganizmow istnieje cos takiego jak transformacja. Mianowicie kiedys czytalem, o dosc slawnym doswiadczeniu, w ktorym za pierwszym razem podano myszy zjadliwe pneumokoki typu S i lagodne typu R. Po podaniu zjadliwych, mysz padla. Po podaniu niezjadliwych, myszka przezyla.
Nastepnie na jednej plytce umieszczono zawiesine zabitych pneumokokow typu S i zywych typu R. ... i nagle pneumokoki typu R zmienily sie w S. Stalo sie tak, gdyz wsrod tych bakterii zaszla transformacja - mianowicie bakteryjki typu R wlaczyly do swojego genomu czasteczki DNA pochodzace z martwych S-ow i tak to sie stalo.
z tego co pamietam to (choc to teoria) istnieje molekularny model transkrypcji, podobnie jak helisa dna, podlegajacy nieustannym transformacja, zmiany w zapisie sa wnikiem działania neuro transmiterow( posrednio)jako tworcow sladow pamieciowych lub odruchowych .. czyli przypuszczam iz neurotransmitery w jakis sposob, na poziomie chemicznym modeluja zapis memetyczny
hehehehe strasznie to chyba zagmatwałem, jak sie dokopie tych materiałow to albo wkleje albo Ci wysle...
Aa, czyli wszystko jasne. To calkiem logiczne, ze w reakcjach tego typu udzial biora neurotransmitery, bo to one pelnia glowna role w reakcjach organizmow na wymienione bodzce.
Ale jesli znajdziesz, to wklej tutaj. :]
hehehe to nie bedzie takie latwe :) nie mam pojecia gdzie to było...
Kiedys w brulionie z 2000roku o tym był spory , bardzo ciekawy artykul, troche słyszałem na wykładach neurobiologii, gdzies to mam ... poszukam :)
W kazdym razie, wazne, ze juz przynajmniej mam pojecie, ze tu biora udzial neurotransmitery. Teraz tylko, jakie mechanizmy na to wplywaja :]
Ale z tym sie nie musisz spieszyc. Jak znajdziesz, to podeslij.