w koszalinskej emce tydzien temu widziałem dwa ładne młode legi po dwie stówki
Wersja do druku
w koszalinskej emce tydzien temu widziałem dwa ładne młode legi po dwie stówki
Juz mam legwana zielonego kupilem go w Szczecinie czyli droga do domu zajela mi ok.20minut, kupilem go za 300zloty ale tylko dlatego poniewasz legwan ma male czerwone kropki (rostocza) no ale mam nadziej ze je wytepie..
Powodzenia Gimlir! Poczytaj nt. roztoczy na formum.
Radzę Ci go włożyć do pustego, sterylnego terrarium. Bez podłoża, konarów i osprzętu. Możesz dać mu jako podłoże stare gazety lub jakies papiery na czas tępienia roztoczy. Będzie Ci dużo łatwiej. Zapewnij mu światło i ciepło oraz jedzenie i wodę. Dopiero jak pozbędziesz się tego paskudztwa urządź terrarium tak jak chcesz.
Dziekuje Rysiu za rade ale mam jedno pytanko bo jak przynioslem go ze sklepu to widzalem u niego z dwie no moze trzy czerwone kropeczki, wykompalem go i potem przetarlem roztworem plynu na roztocze reptipur firmy Sera, roztwor zrobilem wedlug instrukcji i teraz jak go dokladnie ogladam to nie widac zadnych roztoczy znaczy kropek, czy jest mozliwosc ze jak ich juz nie widze to ze ich niema?
raczej są:/
Wiec po przeczytaniu archiwum zaczolem powazna wojne z rostoczami i oproznilem cale terarrium tak jak wiekszosc osob radzi, tylko szkoda mi ze Drakko przeprowadzil sie z obskurnego i ciasniego terrarium w sklepie do pustego wiekszego terrarium umnie, no ale jestem dobrej mysli ze w miare szybko pozbede sie tych pasozytow znaczy do konca tygodnia.... jest to mozliwe prawda???
W pustym terrarium będzie Ci zdecydowanie łatwiej to paskudztwo wytępić. Są czy ich nie ma to już Ty musisz zaobserwować. Nawet jak ich nie widzisz wstrzymaj się z urządzaniem terrarium jeszcze 3-4 dni. Do tych preparatów Sera nie mam za bardzo zaufania. Iwermektyna ( lek występujący pod kilkoma nazwami, których głównym składnikiem jest iwermektyna) to sprawdzony preparat, a niekiedy trzeba zabieg stosować kilka razy, bo raz nie daje 100% efektów :-(
wiec jutro ide do sklepu po iwermektyna i mam nadziej ze pomoze i bede mogl w swoje urodziny uzadzic mu terarrium znaczy w niedziele...
Nie chce zakladac nowego tematu wiec zadam pytanie tutaj :) wiem ze temat byl sporo razy poruszany ale nigdzie nie moge znalezc jednej rzeczy, bo chodzi mi o roztocza a mianowicie ile czasu trwa wyleg roztoczy z jaj. Czytalem archiwum od 10.2002r i tego akurat tam niema.
Z gory dzieki za odpowiedzi.