Bez watpienia rodzina Theridiidae :P, ale na pewno nie rodzaj Latrodectus.
Wersja do druku
Bez watpienia rodzina Theridiidae :P, ale na pewno nie rodzaj Latrodectus.
nie no geometricus jest jeden :) wystepuje w kilku odmianach kolorystycznych od jasno brazowego z paskowanymi odnozami do niemal czarnego.. zaleznie od regionu wystepowania...
z podgatunkami mi sie popie...... :)
to nie jest latrodectus, maja inna budowe odnozy jak sie poprzygladalem...
a te ktore wystepuja w europie sa w innych kolorach .. głownie piaskowe albo brazowe..bezowe...
nie wiem co to :))
S. bipunctata wystepuje rowniez w takiej ciemnej odmianie, gdzie nie widac zadnych ornamentow na odwloku. :]
Najczesciej jednak spotyka sie jasniejsze i bardziej kolorowe osobniki.
A Steatoda bipunctata nalezy wlasnie do Theridiidae.
Zobaczcie zdjecie:
http://www.xs4all.nl/~ednieuw/Spider...ata_CD0537.jpg.
Oczywiscie to moze byc inny gatunek.. a nawet i rodzaj, ale sklanialbym sie ku temu, chocby ze wzgledu na jego rozpowszechnienie i duzy zakres wystepowania.
calkiem podobny, ale jak przegladam zdjecia, to wszystkie pajaki dla mnie wygladaja podobnie :) Jutro w pracy moze troche poszperam i moze cis mi sie wiecej wyjasni.
A tak nawiasaem takie male pytani ejeszcez, bo niechcialbym nowego watku zakladac. Czy jezeli ten kokon ukradne pajakowi i przeniose go do jakiegos bardziej szczlnego pomieszczenia co by mi przypadkiem male nie pouciekaly, to kokon te ma szanse przetrwania, czy mamuska bedzie potrzbna zeby sie nim opiekowac?
dobra - sam sobie chyba juz umiem odpowiedziec an to pytanie, wiec co do kokonu to nieaktualne. Po prostu jakos postaram mu sie go zabrac i przetransportowac do sloika i niech sie dzieje co ma sie dziac z nim. Jak uschnie albo zwilgotnieje to trudno. Ciekawe tylko jaki bedzie problem z zabraniem go , bo nawet jak widac na zdjeciach, pajak do bronil i przesiadywal na nim jak sie troche zestresowal sesja zdjeciowa ...
Po co pajakowi zabierac kokon niech sie wylegna przy samicy
Nie zabieraj jej kokonu, niech go sobie pilnuje....
moj post sprzed, kilku dni , moj pajak wyglada identycznie .
http://terrarium.com.pl/forum/read.p...=34203&t=34203
dodam iz , po podaniu mu bialego robaka , cos tam z nim zrobil (pewnie zjadl. :).. nie wiem nie ogladalem go ale po paru godzinach robak wygladaj jak spalony zapalniczka , caly czarny .. i znacznie mniejszy ...
pozdrawiam
raczej jakby taki sam. Tylko podejrzewam ze jezeli ten moj zrobil sobie kokon, to tatus musi byc gdzies na delegacjach za szafka ..... :)
Niekoniecznie. Mogl zostac zezarty po upojnym seksie ;)
he he , mozliwe ... jak by moj nie zrobil to . moze to wlasnie ten tatus :)
zastanawiam sie czy go nie puscic wolno, ale jeszcze troche poobserwuje :)
pozdr
A twoj to tez samica noon, samce wyglądaja całkiem inaczej
co za roznica samiec samica i tak pewnie niedlugo pojdzie za okno .. na jakiegos krzaka ... mimo mojego wieku matka i tak mnie gania za pajaki w domu ... nie zbliza sie do biurka :D:D:D:D .. ona boi sie swierszczy ...nawet :) .
jak jej kiedys postawilem wylinke geni tak ze 3 cm , kolo telewizora , jak zapalila swiatlo to myslalem ze zawlalu dostanie :D:D:D:D krzyku nie bylo konca ...
he he . wszystko przez ojca .. tyle jej naopowiadal ... oczywiscie dla jaj ...
ciezkie zycie ...
pozdr.
hehe