Lekkie
Na sam poczatek, jako wstep do BM polecilbym Children of Bodom. Mocne, ale nie jakies tam brutalne :)
Crematory
Hammerfall
In Flames
Moonspel
Nightwish
Sonata Arctica
Iced Earth
Iron Maiden
Metallica
Stratovarius
Passenger
Nowy Therion
Slayer
Opeth
Haggard
Bal Sagoth (to jest w sumie bardzo ostre, ale wyjatkowo epickie i melodyjne). VIKING METAL :)
Ultima Thule (fajny rock ze Szwecji bodajze)
Honor - to juz ma zabarwienie ideologiczne (ala Roman Giertych), ale jak chcesz, to sluchaj :]
Kat
Lacrimosa
Godsmack (na moje, to to bardzo metallice przypomina...)
Blind Guardian
After Forever
Anathema
Black Sabbath
Epica
Within Temptation
MacBeth
Menhir
Mihotyn
Novembers Doom - haha... jeszcze takiej smetnej muzyki nie slyszalem :D Mozna przy tym spac ^^ takie flaki z olejem
Penumbra - fajny i mily dla ucha gotyk :]
Lordi - hahah kicz kicz kicz :D Goscie przebieraja sie za jakies demony i kreca komercyne teledyski, a muzyczka naprawde lagodniutka. Dobrze sie tego w knajpach slucha, jak powiedzial Hari Nie mniej... sam sprawdz :) Pewnie na MTV juz lecialo
Sirenia
The sins of Thy Beloved - taki sobie gotyk
Theatre of Tragedy - fajne....dopoki nie zaczeli grac techna
tiamat - .... ?
Tristania - ladny niczego sobie gotyk
Mocniejsze (ale wiekszosc trzyma naprawde klase i jest warta polecenia... WIEKSZOSC)
Abigor - mocny BM
Bathory - zalezy jeszcze, jakie plyty
Abyssos - fajne, ale zdecydowaniie, czegos mi tu brakuje :)
Alastis - ot takie sobie... ujdzie w tlumie
Amon amarth - death, dosc dobrze wykonany
Ancient Rites - Moim zdaniem naprawde piekny sympho BM. Morze, statki, podboje, bezkres oceanu... cos w tym stylu. Szczegolnie piosenka Victory or Valhalla. Miodzik
Behemoth - poczatkowo swietny pagan black metal, teraz death (polski zespol)
Burzum - chyba najtrudniejszy w zrozumieniu i interpretacji zespol(a raczej produkcja solo). Dla mnie, klimat ten jest smutny, wrecz filozoficzny, czasem tez i uspokajajacy. Sam zespol jest bardziej znany za to, co zrobil jego zalozyciel, niz za muzyke.
Catamenia - jestem w trakcie sluchania
Cradle of Filth - jedni nienawidza, inni kochaja, nikt nie jest obojetny. Wokalista spiewa kastrackim glosem, a sama muzyka naprawde rozbudowana, a nawet monumentalna.
Dark Tranquility - kolejny melodic death
Darkthrone - rowniez trudny w interpretacji BM
Dimmu Borgir - W sumie wiekszosc ludzi zaczyna sluchac Black Metalu wlasnie od tego zespolu. Graja naprawde mocno w obecnosci orkiestry symfonicznej, itd itd. Mysle, ze moge polecic
Emperor - dosc dobry BM.
Gontyna Kry - Polski NSBM. Mimo tekstow, ktore prezentuja nienawisc do pewnych mniejszosci i grup spolecznych, to ich muzyka stoi na wysokim poziomie
Graveland - moim zdaniem to chyba najgenialniejszy polski zespol. Sciagnij sobie piosenke "Starozytna Krew". Wrecz epicka atmosfera. Goraco polecam. Oczywiscie...ideologia rowniez jest z lekka przesadzona...jihad.pl :/
Immortal - dobry norweski BM.
Limbonic Art - moim zdaniem mistrzostwo polaczenia smyczkow, klawiszy, trab, chorow z black metalem. Atmosfera podniosla i monumentalna
Graveworm[/b] - jeden z tych zespolow, podczas ktorych sluchania pojawiaja sie dreszcze :)
Lux Occulta - sredni BM z podkarpacia.
Mors Principium Est - niby srednia mieszanka death/bm+klawisze, ale dosc milo sie slucha.
Nokturnal Mortum - z Ukrainy. Jeden z najlepszych (moim zdaniem) blackowych zespolow, jakie istnieja
Old Man's Child - wysoki poziom. Cos a'la dimmu
Luna Ad Noctum - Kolejny genialny polski zespol. Sa dosc podobni brzmieniowo do Dimmu, lecz jesli chodzi o klimat, to nie mozna ich przyrownac do nikogo innego. Dodam dla ciekawostki, ze zalozyciel tego zespolu pisal u nas na forum! A to stronka zespolu http://lunaadnoctum.metal.pl/
Munruthel - pauker zespolu Noktyrnal Mortum. Gra naprawde fajne polaczenie ambientu (bardzo spokojnego i pieknego ambientu) z BM
Dub Buk - kolejny ukrainski sympho bm
Satarial - ciezko mi powiedziec, co to... srednie
Satyricon - lubie plytke Nemesis Divina i ta tez polecam (z kultowa piosenka Mother North). Pozniejszych produkcji juz niespecjalnie trawie.
Sepultura... w sumie na pewno znasz
Summoning - Rowniez jeden z najlepszych zespolow BM jaki powstal w historii. Wlasnie od tej kapeli zaczela sie moja przygoda z metalem. Muzyka cholernie klimatyczna, teksty oparte na lirykach Tolkiena i klimat rowniez zachowany. Takiego brzmienia nie prezentuje nikt inny i nikt inny nie bedzie w stanie ich nasladowac. po prostu respekcik
Elysian Fields - dosc dobry BM, ale gasnie w tlumie innych kapel. Niczym specjalnym sie nie wyroznia.
The Project Hate - Jeden z deathowych, melodyjnych zespolow, ktore naprawde przypadly mi do gustu i ktore z czystym sumieniem moge polecic.
Vintersorg - chyba norweski BM. Atmosfera wojny, zimy, chlodu. Ostre wokale na przemian z lagodnymi.
Vordven - rowniez fajny bm z Finlandii. Niczego sobie.
Mayhem... kto zna Burzum, ten pewnie zna i ich.
Podkreslilem te zespoly, ktore moim zdaniem sa naprawde warte przesluchania.
Pozdrawiam