Czy napisałem, że wierzę Rosjanom. Teraz obie strony są zupełnie niewiarygodne.
...a zwyczajnych morderców powinno się oczerniać.
Wersja do druku
Czy napisałem, że wierzę Rosjanom. Teraz obie strony są zupełnie niewiarygodne.
...a zwyczajnych morderców powinno się oczerniać.
nie chce bronic czeczencow.. chce tylko zwrocic uwage ze to rosjanie zaczeli ta wojne..
I tu się zgadzamy :)
Problem w tym, że co władza (Car, Stalin, Putin) Czeczeni zawsze mają to samo. Nie usprawiedliwia to jednak wg. mnie takich ataków.
to sa ludzie ktorzy potracili rodziny i bliskich.. sa zdesperowani.. chca sie zemscic, a co bedzie "lepsza" zemsta niz zabicie dzieci wroga?? najsmieszniejsze jest to ze ruscy maja ciche przyzwolenie swiata na to co robia w czeczenii.. a swiat widzi tylko brutalne akty terrorystyczne czeczenskich rebeliantow..
Ataku dokonali właśnie po to by stać się bardziej widocznymi. Taką spektakularną akcją było WTC, ataki w madrycie i inne. Na tym polega terroryzm - zastraszyć.
Co do przyzwolenia masz rację, bo sprawa Czeczenii ucichła, gdy Rosja przyzwoliła USA na działania w Iraku. Tryby światowej polityki kruszą słabych. Z drugiej strony nie jestem pewien czystych intencji Czeczenów. Gdy mieli niepodległość, tak na prawdę nie rządzili szarzy obywatele, tylko watażkowie (warlords - jak ich się popularnie określa). Handel bronią, narkotykami z jednej strony, a z drugiej podniosłe hasła o religii i wolności. Zwykli ludzie z Rosji i Czeczenii nic nie zyskują, tylko ból i cierpienie. To takie samonapędzające się koło nienawiści. Wygląda to analogicznie do sytuacji w Palestynie. Hamasowi i rządowi Izraela zależy na utzrymaniu ststus quo, zwykli ludzie są zmęczeni tym konfliktem.
to wlasnie jest straszne ze zawsze najbardziej cierpia niewinni ludzie.. z tym swiatem wszystko jest nie tak..
A my nic z tym nie możemy zrobić :(
niestety nic.. to tez jest straszne.. totalna bezsilnosc..
Cholera, podobno jest już ponad 150 zabitych, w tym dzieci. Niestety scenariusz z Dubrowki powtarza się.
Cała akcja wyglądała bardzo chaotycznie, ale nie wiem co dokładnie poszło źle. Walki trwają jeszcze na terenie miasta, bo część porywaczy zbiegła.
podobno sie w jakims domu zabarykadowali i ruscy z czolgow do nich laduja..