OK dzięki za odpowiedzie :) Panie Tomaszu to zdaje sie u Pana kupiłęm an giełdzie swoją skolopendre - morsitans, a teraz usielnie zbieram kase na tą Trachy....coś tam :) no ta neon-blue legged :)
Wersja do druku
OK dzięki za odpowiedzie :) Panie Tomaszu to zdaje sie u Pana kupiłęm an giełdzie swoją skolopendre - morsitans, a teraz usielnie zbieram kase na tą Trachy....coś tam :) no ta neon-blue legged :)
Widzę, że skolopendry powoli wkraczają pod polskie poduszki... :)
Trachycormocephalus - faktycznie mozna jezyk polamac :)
Mam jeszcze kilka sztuk, jak rozumiem jedna zatrzymac dla Ciebie. Wygladaja swietnie. Ja ciagle jestem pod wrazeniem Alipes opiekujacej sie jajami - cos niesamowitego.
Zamowilem dzisiaj 2 ksiazki z amazon.com o skolopendrach (nie sa nawet drogie, ok 10$ jedna)
1) http://www.amazon.com/exec/obidos/tg...=UTF8&v=glance
2) http://www.amazon.com/exec/obidos/tg...=UTF8&v=glance
Mam nadzieje ze beda jakies konkrety np. o dymorfizmie plciowym.
Pozdrawiam,
Tomek
>Podejrzewam ze klucz do wszystkiego moze kryc sie w budowie ujscia narzadow rozrodczych...
Prawdopodobnie tak. Ale rowniez moze byc to bardzo subtelna roznica i dokladnie nie u wszystkich gatunkow a tylko tych "wyzej postawionych" do ktorych Alipes sie nie zalicza.
Co do C.nitidus jakos zdaje mi sie ze cena moze byc zaskakujaco niemila :-)
Pozdrawiam
Faktycznie drogie nie sa. Ale cos mi sie zdaje ze merytoryka tych pozycji moze byc mizerna. Mozesz cokolwiek napisac jezeli juz pojawia sie w Twoich rekach. Bede na dniach zamawial cos z Amazon moze i skusze sie na nie.
Pozdrawiam
Customer Reviews:
His overall writing is unprofessional and wandering, he claims to know almost nothing with any certainty.
Chociaz nie jest powiedziane ze nie moze czegos ciekawego zawierac.
Ocena subiektywna jak wiekszosc a czytajac reviewy mozna ocipiec :-)
Pozdrawiam
Dobrych ksiazek o skolopendrach nie ma - moze kiedys sami wezmiemy sie za napisanie czegos?
Czytalem recenzje - wypowiem sie jak sam przeczytam. Licze na chociaz odrobine wiecej informacji niz w sieci. Mam nadzieje ze nie sa to ksiazki w stylu "Zwierzeta w terrarium" Dost'a Uwe'go...
Pozdrawiam,
Tomek
Jest taka jedna dobra ksiazka o skolopendrach, wlacznie z kluczem do dokladnego oznaczania gatunkow... jednak tytul wylecial mi wlasnie z glowy... ale postaram sie go sobie przypomniec w najblizszym czasie :)
Co do napisania ksiazki... Bylby to swiatny projket :) mozna by polaczyc sily z jeszcze jedna osoba, niestety rzadziej widywana ostatnio w internecie :) Z Quentinem. Wszystko jest rzed nami :D
Cormocephalusy beda drogie pewno... W europejskiej hodowli jest ich ponoc tylko 7 sztuk...
Tomku- gratuluje jeszcze raz przyszlych mlodych Alipesow :) oby wszystko sie ulozylo i samica ich nie zjadla.
Jeszcze taki maly off-topic i mala reklama :) Bede mial na dnich mlode Scolopendra subspinipes Malasia (foto doroslych i mlodych moge wyslac w piatek). Cena atrakcyjna a liczba ograniczona :) Wszelkich innych informacji udzielam juz prywatnie.
Maikardaaion napisał(a):
> Jest taka jedna dobra ksiazka o skolopendrach, wlacznie z
> kluczem do dokladnego oznaczania gatunkow... jednak tytul
> wylecial mi wlasnie z glowy... ale postaram sie go sobie
> przypomniec w najblizszym czasie :)
Czekam zatem na tytul i wydawnictwo.
> Tomku- gratuluje jeszcze raz przyszlych mlodych Alipesow :) oby
> wszystko sie ulozylo i samica ich nie zjadla.
Dziekuje :)
> Jeszcze taki maly off-topic i mala reklama :) Bede mial na
> dnich mlode Scolopendra subspinipes Malasia (foto doroslych i
> mlodych moge wyslac w piatek). Cena atrakcyjna a liczba
> ograniczona :) Wszelkich innych informacji udzielam juz
> prywatnie.
Biore :)
Pozdrawiam,
Tomek
Oto tytół książki "Attems - Das Tierreich" autorstwa Schileyko & Stagl. Czytalem jednak ze jest malo dostepna i calkiem droga... No i jest w jezyku niemieckim i to ponoc wyjatkowo arachaicznej odmianie. No coz, ale takie ksiazki sa najlepsze :), "Jadowite zwierzęta bezkręgowe" S.W. Pigulewskiego rulez.