Re: pająki dla początkujących
To nie jest ptasznik. On nalezy do Hexathelidae, a nie Mygalomorphae.
A co do Poecilotherii, to nie slyszalem, zeby te ptaszniki padaly czesto (w przeciwienstwie do Avicularii...przynajmniej z opinii innych hodowcow). Jednak nie twierdze, Walter, ze nie masz racji, bo ja akurat nie mam kontaktu z wieloma hodowcami tych ptasznikow (moze dlatego moja opinia dot. tych pajakow, nie moze byc w 100% obiektywna), jednak zaden z tych hodowcow nie narzeka na swoje Poecilotherie. Jednak tam, gdzie mieszkasz, na pewno wiecej osob hoduje te zwierzaki i dlatego mozesz wypowiedziec sie dokladniej na ich temat.
niech Atrax Robustus będzie czym chce ale zamieśćcie jego zdjęcie z postem
Eh, Walterze, szkoda że mieszkasz tak daleko.... Mój dorosły samczyk N. carapoensis chętnie poznał by towarzyszkę życia... Poza tym jest agresywny i na wszystko się rzuca aż wióry lecą...
Cytat:
... jest agresywny i na wszystko się rzuca aż wióry lecą...
Ja mu sie wcale nie dziwie :)))
Moja Brunhilda rowniez z pewnoscia nie mialaby nic przeciwko temu.
Pare dni temu siedzialem i smialem sie jak glupi obserwujac jak Brunhilda (N. carapoensis) i Filippa (B. boehmei), ktorych terraria stoja obok siebie, staly sobie en face i tupaly sobie na zmiane ponad godzine ... chociaz obie samice :)
Pozniej obie wlazly na swoje szyby, oddzielone tylko szklem i siedzialy sobie tak jedna obok drugiej.
Szkoda, ze akurat mialem wyczerpana baterie w aparacie ...
W koncu obie zjechaly na dupska i rozeszly sie w swoje strony.