jeżeli ktoś jest zainteresowany rejestracją swoich zwierzaków radzę odwiedzić www.snakes.pl
Wersja do druku
jeżeli ktoś jest zainteresowany rejestracją swoich zwierzaków radzę odwiedzić www.snakes.pl
nie ma wzmianki że jest zabroniona sprzedaż ale tak jak wyżej pisałem nie wolno tego trzymać z punktu prawnego i własnie z tego punktu ''prawnego'' jesteśmy wszyscy przestępcami co mamy zwierzęta jadowite w tym pajaki mimo tych zakazów sprzedaż istnieje giełdy też i nadal będą istniały.
Pozdrawiam
Ps. do póki nikt się do nas nie dobiera nie ma się o co martwić ;-)
Przepis dotyczący zakozu hodowli zwierząt jadowitych i niebezpiecznych dla człowieka i zwierzą czyli prawie wszystkich zwierząt w ogule i nie tylko terrarialnych ale także np psów kture nawet jeśli nie są w stanie zabić człowieka a większość psów potrafi poważnie uszkodzić człowieka. Z tego wynika że nie wolno hodować większości jaszczurek bo te są nawet bardzo niebezpieczne dla świerszczy. Podobnie z drapieżnymi owadami. Właściwie to można chodować tylko zwierzęta z samego dołu łanicucha pokarmowego, i to małe żeby nie mogły nawet mrówce która przecież zwierzęciem jest nic zrobić. To idiotyczne!
zgadzam sie z przedmówcą to idiotyzm: zabranianie hodowli żwierząt jadowitych mogących zagrozić innym zwierzętom. Czyli modliszki nie mogę hodować bo jest zagrożeniem dla świerszczy to samo odnosi się do ryb: nie mogę hodować ryb bo są zagrożeniem dla ochotki ?? idiotyzm
nie popadajmy w paranoje!!!
To nie paranoja. Jak by sie ktoś postarał to mugł by tak zinterpretować te przepisy że nie można było by trzymać w domu żadnego zwierzęcia.
W takim razie nigdy nie bede pszczelarzem. W koncu pszczoly sa jadowite.
Jednak to prawda, ze te przepisy sa martwe...
Slyszalem gdzies, ze zabrania sie tez hodowli "niebezpiecznych zwierzat".
Dla mnie moja anakonda jest bardzo mila i nic mi nie robi, ale jednak sasiadka zalicza ja do niebezpiecznych zwierzat...
ok. ale jak juz kupie i zarejestruje, a potem znowu sprzedam to musze odrejestrowac??
czy moze tak... kupuje parke... z CITES lub rejestruje i pozniej z hodowli sprzedaja dajac pokwitowanie na fakturze/paragonie, ze to z mojej hodowli, a cites do wgladu lub xerokopia??
czy tak moglo by byc...??
pozdrawiam evelman
z rejestracją jest bardzo śmieszna sprawa przynajmniej u mnie w Rybniku
od przeszło pół roku odsyłają mnie do domu twierdząc, że nie ma jeszcze rozporządzeń odnośnie wykonania tej ustawy :) ciekawe czy do października z tym zdążą :)
zakazu nie widziałeł ale napisałem mejla do kolesia z biofilu i pytałęm dlaczego niema ptaszników w sklepie i otrzymałem odpowiedz. że jest zakaz sprzedaży zwierząt jadowitych