-
Re: Pająk dla dzieci
Zastanawiam sie dlaczego tak sie dzieje, że w odpowiedzi na podane jekiekolwiek konkretne i czasami wyszukane wymagania, polecane są zawsze, przez pewne grono hodowców, Brachypelmy. Czy to nie jest przypadkiem wynik małej wiedzy o jakichkolwiek innych ptasznikach lub, co bardziej zadziwiajace, małej wiedzy o samych Brachypelmach? A może to jakas moda na Brachypelmy? :/
-
Pylius dzięki za informacje i całej reszcie osób które odpowiedziały lub odpowiedzą.Wybór padł na Grammostola rosea myślę że ten gatunek najbardziej będzie odpowiadał ,sciągnołem parę fotek młodego i starszego osobnika i bardzo im się podoba z kolorowymi dodatkami im się nie podobają wydaje mi się że przez to że nie są podobne do tego z piwnicy,z tego co piszesz to te wyczesywanie nie jest takie straszne :)
jak piszą.Powinni dopisać męczony pająk wyczesuje włoski hehehe ;)
pylius pytanie jeszcze zaczne pomagać im szykować terrarium dla gościa
wiem że te sprzedawane są malutkie więc te akwarium co mam będzie narazie za duże .
1.Jakie wymiary terraria mam przyszykować ?
2.Czy polecił byś mi zakup w formie wysyłki było to poruszane ale zimno jest.
Z jedzeniem dla nich też kłopotu nie będzie świerszcze dzieciaki jóż chodowały z pary świerszczy były setki.
A sprawę chłopczyka i dziewczynki rozwiążę w inny sposób wezmę dwa
nie rozpoznają :) a jak się domyślą to nie będą mieć mi za złe.
-
galn moj numer gg 4809014 - mozemy pogadac albo wejdz na czata .
tak bedzie najlepiej.
Rosea wolno rosnie , najlepiej kupic juz wiekszą
Jaca - tak zgadza sie , brachypelmy sa najbardziej popularne , ale czy smithi nie jest cudowny , albo boehmei :)
-
Jaca -> tak jest, bo to po prostu najpopularniejsze ptaszniki. Wiele ludzi zaczynalo od Brachypelm i uwaza je za slodkie pajaczki naajace sie dla kazdego. Np ja. Teraz bede kupowal Poecilothere regalis.
Nie mialbym nic przeciwko Chromatopelmie cyaneopubescens. Co prawda wyczesuje wloski, ale nadrabia to uroda i w ogole jest to pajak o nieduzych wymaganiach.
Grammostole grosse tez bym polecil, bo dorasta do duzych rozmiarow i tez wiekszych klopotow nie sprawia.
A wlasciwie zaden pajak nie sprawia klopot, kiedy trzyma sie go w warunkach zblizonych do naturalnych, ale skoro to jest prezent dla dzieci...
-
zawsze mozna kupic inną brachme np. Brachypelma auratum
wyglada prawie jak szmitka a to nie jest szmitka (a na pewno nie tak popularna jak ona) a od szmitki lepiej chyba Bohemei bo tez nie jest tak popularna
jesli zas chcesz super ptasznika nadrzewnego to polecam Avicularia Avicularia :)
rosea toz spoko ale na pewno nie tak efektowna jak wyzej wymienione
-
moze chodzi ogolnie o dostepnosc ??
jest wiele slicznych pajakow (wszystkie ptaszniki sa super) a wsrod nich wiele nadajacych sie dla poczatkujacych. tylko jest maly problem: sprowadzisz sobie jakiegos super ptasznika z zagranicy, dasz za niego ze 100$ plus drugie tyle za przesyłke?
Polska raczej biedny kraj i ludzie nie maja kaski :) proste
gdyby zylo sie tak jak w szwajcarii czy innym normalnym kraju to kazdy mialby pewno jakiegos super niepowtarzalnego i tyle - a tak trudno.
ale i tak uwazam ze Brahmy sa najpiekniejsze :)))
-
Witam!
Jezeli twoj wybor padl na Grammosotle Rosea to to terrarium ktorego wymiary podales jest stanowczo za duze nawet dla dosroslej samicy!!! W takich duzych terrariach pajaki niezabardzo chca jesc a juz szczegolnie Brachypelmy! Polecalbym ci terrarium najbardziej popularne dla tego gatunku czyli 30 x 30 x 25 cm (dlugosc x szerokosc x wysokosc). Ja moja G. Rosea trzymam wlasnie w takim terra i jest z niego bardzo "zadowolona". Wystarczy tam wlozyc jeszcze jakas kryjowke, korzen i moze jakas sztuczna roslinke (bo zywa pajak i tak zabije). Jezeli chcialbys nabyc takie terrarium to skontaktuj sie ze mna bo mam takie gotowe :-) i na sprzedaz. Moj numer na Gadu Gadu to 3367243.
Odnosnie rozwoju tego pajaka to rosna one naprawde wolno! Wiec jezeli kupisz malego pajaczka tego gatunku, np. takiego ktory bedzie mial 1 cm cialka to spokojnie wystarczy pudeleczko po negatywie z dziurkami i torfem kwasnym w srodku! I takie pudeleczko ci wystarczy na dluszy okres, potem jakies troche wieksze pudelko a dopiero jak pajak bedzie naprawde podrosniety to mozna go przelozyc do terra!
Ptaszniki nie lubia za duzych przestrzeni poniewaz przywiazuja sie do miejsca polowania. A jak kupisz takiego maluch i wrzucisz go odrazu do terra to bedzie mial wielki problem ze znalezieniem podanego przez ciebie pozywienia!
Udanej hodowli!
-
Dzięki za radę :) Tyle przeczytałem o tych pajączkach ,że kupię więcej
hehe i starsze.Pylius mnie tak zakręcił że omało bym jeszcze się na węża skusił .Ale na razie poczekam.Teraz czytam wszystkie posty i czekam na okazję ;).A żona mówi że nas wyrzuci z tymi pająkami ,jak zobaczy u dzieci na półce to na pewno polubi.
-
Galn. Nie przejmuj sie. Jak zona zobaczy, to od razu sie w nich zakocha :)
Nie bedzie miala zreszta wyjscia.
wiem cos o tym... rodzice tez byli sceptyczni, ale skoro mam taka pasje, to trzeba ja rozwijac.
:)