Dżdżownice to wyśmienity pokarm dla płazów - trzeba je tylko "przeczyścić" przed podaniem. Istniej ryzyko że dżdżownica będzie posiadała nicienie czy jakieś inne pasożyty, ale zdrowemu zwierzakowi nie zaszkodzą.
Wersja do druku
Dżdżownice to wyśmienity pokarm dla płazów - trzeba je tylko "przeczyścić" przed podaniem. Istniej ryzyko że dżdżownica będzie posiadała nicienie czy jakieś inne pasożyty, ale zdrowemu zwierzakowi nie zaszkodzą.
Co do ciem:
1. Wyjazd w teren w nocy lub późnym wieczorem.
2. Silne źródło światła na jasną powierzchnię lub lampa UV.
3. Pojemnik na ćmy (można go dość szybko zapełnić przy odrobinie szczęścia).
Daje to w sumie niezłe rezultaty :-)
Co do dżdżownic... właśnie jestem po kilku ciekawych seminariach magisterskich o zawartości zanieczyszczeń w dżdżownicach. DDT, DDE, PCBsy... całkiem długa lista (niemal cała tablica Mendelejewa ;-). Nawet te w Białowieży miały tego sporo w sobie (w sumie są to atkie "śmieciarki"). Raczej bym unikał branych z natury w większych ilościach, a brał coś z własnej hodowli.
Dzieki za wszystkie informacje, jak się tylko zrobi troszkę cieplej, zobaczę za tymi ćmami :)
Mam pytanie natomiast do rozmiaru i płci B. marinus. Chcialem zapytać wszystkich którzy ten gatunek hodowali, do jakich rozmiarów u Was dorosły te ropuchy? Moja ma jakieś 8cm. i nie wiem ile jeszcze urośnie, czy w tym wieku daje się rozpoznać płeć po podgradlu? Aha i do jakichs rozmiarów dorastają średnio samce? Wiem, że w opisie jest podany rozmiar ale na każdej stronie którą odwiedziłem rozmiary te wahają się znacznie. Czekam na wszelkie dane :)
Pozdrawiam
Piotr