popieram tokage i tajpana to niemozliwe aby byl inny sklad . jednak niektorzy twierdxza ze jada mlodych jest bardziej stezony co wy nato
Wersja do druku
popieram tokage i tajpana to niemozliwe aby byl inny sklad . jednak niektorzy twierdxza ze jada mlodych jest bardziej stezony co wy nato
Nie jest bardziej stężony. Natomiast istotnie młode mogą wstrzykiwać jednorazowo większy procent objętości gruczolów, co sprawia, że ukąszenia są podobne w skutkach.
...pisalem prace magisterska z jadu atroxa:)
Wiec, skald jadu weza nie zmienia sie w miare z wiekiem, mozna dyskutowac o funkcjonowaniu gruczolow,ale to inna bajka, na to wplyw ma dieta weza, klimat i zmiany w w niszy, ktora waz zajmuje (np zmienia sie zawartosc wody w jadzie).
Natomiast skladniki toksyczne jadu atroxa sa takie same.
Jest to jad bardzo hemotoksyczny oparty o pare fosfolipaz z grupy A2, silnie nekrotyczny, wywolujace lokalne wylewy i rozpad scian naczyn krwionosnych ( to temat mojej pracy wlasciwie). Koncentracja skladnikow potencjalnie niebezpiecznych w jadzie atroza jest ogromna, jest on bardziej skoncentrowany niz bialko jajka kurzego(!!).
Mlody waz ma dokladnie taki sam profil jadu, a ilosc ktora jest jednorazowo wyrzucana przez gruczoly jest proporcjonalna do ich wielkosci a co za tym idzie do wielkosci weza, czyli jest go mniej niz u np. starego, 150cm samca:)
ktoś coś gdzieś kiedyś :) , jacy niektórzy? gdzie takie coś słyszałeś i kto tak powiedział, może masz linka?
no,to mi właśnie o to chodziło że młode tajpany(kojarzyło mi się z tarpanami :D) wstrzykują więcej jadu,ale skląd jest ciągle ten sam...
zazwyczaj nie wierze animalowi,ale o wężach wiem dość mało a to wydało mi się możliwe :P