-
Re: NOWY TEMAT FORUM
Pamiętam jak kilka lat temu kupiłem pierwszego Elaphe guttata.
Starym się nie przyznałem ,bo wcześniej była już rozmowa i "kategoryczne NIE dla węża, bo 3 terra z jaszczurkami i te wstrętne biegające po domu świerszcze to i tak za dużo!!!".
Pierwszej nocy zwiał (a ja jeszcze z nim nie oswojony, co tu dużo gadać mały stres był przez jakieś 3 dni). Trzeba było uprzedzić rodziców żeby zawału nie dostali albo nie ubili Horacego (tak sie ten wąż nazywa, jedyny mój gad co ma imię:))) Jeszcze nigdy nie widziałem, żeby mama tak szybko wstała... Znalazł się pod szafą pół godziny później. Ale się nasłuchałem...
Pozdrowienia!
-
klęska
Trzymałem młode świerszcze w słoiku koło tera i go niedomknełem!
Świerszcze weszły pod terra bo było tam ciepło (znajdował się tam kabel grzewczy).
Był to okres zimy wróciłem do domu i zobaczyłem jak świerszcz wchodzi pod terra.
Podniosłem je i wtym momencie dno terrarium się pokruszyło!
-
Ja dla odmiany używam phyllobatesów - jako czyścicieli. Jak bazyliszki z wielkiego trra biorę na balkon na słonko to do dużego terra wpuszczam phyllobatesy - one świetnie wyczyszcza je z jakiś malutkich muszek mrowek a gdyby były i roztoczy. Po jednym takim wpuszczeniu i wyłapaniu żabek zauważyłem ze jednej brakuje. Szakalem i nic. Po kilku dniach doszedłem do wniosku, ze uciekała i zaschnie biedna gdzieś za szafa. Wpuściłem bazyliszki - dodam ze potrafią zjeść 6 cm szarańczę a żabka miała ok 1 cm. Po 4 miesiącach oglądając sobie bazyliszki zobaczyłem jak wyszła na gałązkę się rozejrzeć. Przebywala tyle czasu bez karmienia (sama sobie cos znajdowała) i to z czterema bestiami, które by się nią nawet zbytnio nie najadły. Jakby tego było mało od razu jej nie mogłem złapać, dopiero po kilku dniach odkryłem miejsce gdzie się błyskawicznie chowała.
-
to jaka nazwa forum zdecydujcie się! Posty stąd - te kilka o doświadczeniach - na nie przeniesiemy ale nazwy jeszcze do konca nie ustalilismy ;)
-
-
blaski i cienie terrarystyki
-
"CIEMNA strona terrarium";))))
"Ciemna strona hodowli"
Co powiecie na to??? hehe
PULSAR:)
-
a co myśli o tych propozycjach pomysłodawca?:)
-
Wydaje mi się, że Noradarlingowi nie chodziło o "blaski", ale tylko o "cienie" hodowli. Proponuję - Porażki i negatywne doświadczenia hodowli.
Basia
-
terrarium w lustrzanym odbiciu