Dobra. Wstawiłem tu poprawki Jacy (bez wstawiania odniesień do literatury z ww. powodów).
Nadal nie mam dokładnych adresów, gdzie słać petycję. Pozostaje jeszcze kwestia ewentualnych dalszych poprawek.
Wersja do druku
Dobra. Wstawiłem tu poprawki Jacy (bez wstawiania odniesień do literatury z ww. powodów).
Nadal nie mam dokładnych adresów, gdzie słać petycję. Pozostaje jeszcze kwestia ewentualnych dalszych poprawek.
ale dlaczego piszecie o Theraphosa?? Wskazany był rodzaj Theraphosidae, a nie Theraphosa.
Bo rodzaj nazywa się Theraphosa.
Końcówka nazwy łacińskiej -idae odnosi się do rodziny. W tekście mówimy o rodzajach, nie rodzinach.
PS. Był jakiś błąd na forum, bo temat wrzucałem w normalnym topicu, a zrobił mi jako oddzielny topic.
a rodzaj Theraphosidae nie istnieje?? Czyli taka np. Theraphosidae sp. Equador to po prostu ptasznik bez rodzaju??
Abstrahując od pająków, na których się nie znam, a tylko operując na końcówkach nazw - mylisz Agam rodzaj z rodziną. Darek wyjaśnił. Nie może istnieć rodzaj Theraphosidae bowiem ta końcówka (-idae) zawsze w systematyce zoologicznej oznacza rodzinę (do której może należeć wiele różnych rodzajów, a do każdego rodzaju należeć mogą różne gatunki).
Natomiast forma "Theraphosidae sp. Equador" to bełkot oznaczający po polsku: "jakiś gatunek z rodziny Theraphosidae z Ekwadoru". Formy takiego zapisu takie bywają używane czasem (głównie w handlu) w odniesieniu do (1) gatunków które nie zostały formalnie opisane w literaturze naukowej zgodnie z zasadami Kodeksu Nomenklatury Zoologicznej, ale wiadomo, że będzie to gatunek z tej rodziny bo mam charakterystyczne cechy tej rodziny i wiadomo skąd pochodzi, (2) zostały importowane (tu np. Ekwadoru) i sprzedający poza miejscem skąd pochodzą oraz że należą do tej rodziny nie może/nie umie oznaczyć jaki to gatunek.
Człowiek uczy sie przez całe życie.....:)
Ok. myślę, że ta wersja może być uznana, mimo różnych niedociągnięć, za ostateczną.
Mam jeszcze pytanie o adresy, na które mamy wysyłać petycję.
Czy ma to iść na MŚ?
http://www.mos.gov.pl/1adres_pocztowy/index.shtml
Czy należy to skierować bezpośrednio do odpowiedniego departamentu, w tym przypadku Departamentu Ochrony Przyrody?
http://www.mos.gov.pl/bip/index.php?idkat=52
Jak ustalimy ten ostatni punkt, możemy ruszać do "boju".
heh a myślałem że mam pająka z rodzaju Theraphosidae :/ :) Dzięx za rozjaśnienie umysłu.
Hmmm, namiar mogłby dać ktoś, to już korespondowa z MŚ.
I może dać link z ostateczną wersją na "Pajęczaki" ?? W końcu nie każdy tutaj zagląda, a w końcu o dobro pajęczarzy nam chodzi.
Wiem. Planuję, by wrzucić to na pajęczaki i by dać linki na innych forach do tego "głównego" posta.
A dokładny adres jest potrzebny, by cała akcja nie poszła na ślepo.
Typowałbym adresy mail:
Sekretariat.Ministra@mos.gov.pl
Departament.Ochrony.Przyrody@mos.gov.pl
Biuro.Dyrektora.Generalnego@mos.gov.pl
Co do adresu pocztowego:
Ministerstwo Środowiska
ul. Wawelska 52/54
00-922 Warszawa
Ale nie wiem, czy nie należy skierować petycję bardziej "celowo", nie na ogólny adres.
Choć jakoś w tej chwili jakoś ruch w "interesie" zamarł :-/
PS. W załączniku znalazły się jeszcze dodatkowe poprawki błędów, zauważone przez forumowiczów.
Wysłać ?? Lepiej osobiście złożyć .Poza tym telewizja ewentualnie radio, trzeba nadać sprawie rozgłos,opublikować w gazecie.Chętnie pomogę.A podpisy?
Podpisy chyba trudno byłoby zorganizować. Potrzebne byłyby komórki w różnych niastach w Polsce. Myślałem o czymś bardziej scentralizowanym, np. coś w stylu strony WWW z zostawianiem danych, które wystarczyłyby odpowiednim instytucjom za uznanie ich za prawdziwe (nie znam aspektów prawnych takiego przedsięwzięcia).
Oczywiście złożenie petycji osobiście byłoby najlepsze, jak pisał Mantid, z pokwitowaniem odbioru. Może dałoby się zrobić jakąś delegację w Wawie (w sumie jest nas trochę) i złożyć petycję na ręce ministra. Tu nie czuję się zbyt kompetentny, jeśli chodzi o organizację, jeszcze nie "bawiłem" się w takie sprawy.
Co do mediów... nie wiem jak można byłoby podsunąć taki kąsek. Oni raczej woleliby pisać o nas jako "średniogroźnych wykolejeńcach" trzymających zabójcze bestie w mieszkaniach.
Złożyć żaden problem / mogę po Ciebie podjechać/
Bez podpisów w jakiejś formie pisma nie ma.Nie jesteśmy związkiem
oficjalnym/równie dobrze Kowlski może pisać/Ciekawe jak zebrać podpisy?
Do mediów warto zadzwonić i pogadać.
??
Hmmm, co do petycji dobrze byłoby zorganizować jeszcze jakieś osoby np. Mantid, Ziu i kto by się jeszcze zgłosił. (Ja w każdym razie jeszcze dziś leżę powalony grypą). Poniedziałek chyba byłby dobry, zwłaszcza, że są już wtedy ferie.
Co do podpisów... hmmm... szkoda, że nie ma w Wawie dużej giełdy, może wtedy nie byłoby problemu z organizacją. Bo raczej średnio mi się widzi stworzenie listy, napisanie gdzie się zgłaszać i czekanie na chętnych do wpisu. A pozostaje jeszcze kwestia innych miast (we Wrocku i Poznaniu, chyba nie mieliby większych problemów).
Jeśli chodzi o media, nie mam w tej chwili kontaktu. Chyba, że wysłanie maili do redakcji?
Ja mam całą zimę ferie, dopasuje się do Ciebie
Mantida znam,myślę, że nie będzie problemu.Ziu jako moderator mógby reprezentować terrarium.com.p
Co do podpisów myslę, że sprawę trzeba załatwić przez internet - tylko jak?
Do mediów trzeba podzwonić.Spróbować?
Nie ma sprawy.
Tak jak pisałem. Można stworzyć jakąś stronę WWW, gdzie ludzie wpisywaliby swoje dane. Optymalna byłaby taka, gdzie widać byłoby przy dostępie z zewnątrz tylko nazwiska, ale zostawiano by np. PESEL, może adres itp. Ale musiałoby to być zrobione tak, by nie naruszać ustawy o danych osobowych itp. Niestety mój poziom webmasterstwa nie należy do najwyższych. Tu przydałaby się jakaś pomoc.
Co do mediów, niektórzy terraryści mieli już kontakt z TV i prasą ;-)
Może byliby w stanie odświeżyć kontakty.
/niestety ja też nie mam o tym pojęcia/Webmaster poszukiwany trzeba dać ogłoszenie, chyba, że ktoś się zgłosi.
Double jest medialna i miała wywiad dla jakiejś gazety, rok temu,/chyba się zgodzi?/
Przydało by się oficjalne poparcie terrarium.com.pl ,terrarystyka.com.pl, Pst,i ewentualnie innych organizacji i osób.
Reasumując podpisy i poparcie wydają się być najważniejsze.?
Wiadomo, że optymalne byłyby listy papierowe, z indywidualnym podpisem. Jednak jak pisałem, zorganiowanie czegoś takiego to poważny problem. Może taka lista w sieci miałaby jakieś znaczenie, nie wiem.
Hmmm... nie wiem jak mogłoby wyglądać "oficjalne popracie" naszych serwisów terrarystycznych. Jakieś dopisy do listy w stylu:
"Petycję wspierają internetowe serwisy terrarystyczne: (tu wymienić)" + podpisy adminów?
W sumie to należałoby zatrudnić Renatkę Beger. W końcu ona potrafi złożyć takie ogromne listy, bez pomocy osób (nie)zainteresowanych. ;-)
Internetową liste podpisów można wydrukować, no problem, albo jako załącznik do petycji podać adres strony z podpisami.
Oficjalne poparcie, tak jak napisałeś jest ok
Tak. Właśnie o to chodzi, ale pozostaje problem co z danych wolno opublikować w internecie, by nie złamać prawa dotyczącego danych osobowych (i za dużo nie pokazywać osobom nieupoważnionym) i jednocześnie by osoby te były możliwe do "identyfikacji" i uznania przez organ przyjmujący taką listę.
Niestety w tych sprawach jestem zielony, więc myślę, że powinien się tym zająć ktoś kompetentny.
Sprawa nie wydaje się być problematyczna , wystarczy urządzić to tak jak jest tu
mam na myśli rejestracje nowych użytkowników/ ich dane nie są ogólnie dostępne/
Pomyślałem, że Nook mógłby pomóc, a podpisy zebralibyśmy przy pomocy forum,
za pomocą ogłoszenia na stronie głównej.
Faktycznie, nie pomyślałem o takim rozwiązaniu.
Czyli gdyby stworzyć coś jak oddzielny dział/link na forum, gdzie wpisywałby się każdy user, umieszczał tam swoje dane, ale te byłyby dostępne tylko ze strony administratora. W przypadku gdyby MŚ (czy ktoś inny upoważniony) chciał je zweryfikować, nie byłoby problemu.
Tylko nie wiem jak to wygląda od strony technicznej - podwójna rejestracja? Czy jest takie coś możliwe?
Link mógłby wyglądać jak ta errata na górze forum, ale napisana WIELKIMI CZERWONYMI WOŁAMI, by nikt się za linkiem nie uganiał jak za FAQ na pajęczakach.
Inne podpisy trzeba będzie zebrać osobiście.
Mam na myśli np. szefa Warszawskiego zoo
apropo warto też zrobić listę osób, instytucji, których poparcie jest istotne.
Ja mogę się dowiedzieć od strony prawnej jaka musi być forma podpisu internetowego, żeby miał moc prawną. Możliwe, że będę miał możliwość wysłać kilka kopii pisma do ministerstwa za pośrednictwem pewnego biura poselskiego, ale to się okaże, dam znać co załatwiłem.
A jak ja mialbym reprezentowac tcp ? Co mialbym zrobic, bo sie troche pogubilem w tej akcji? Ja jestem dostepny w tyg ale w godzinach wieczornych (praca) wiec jesli mialbym sie do czegos przydac to oczywiscie pomoge.
Moim zdaniem spoczełyby na Tobie najważniejsze zadania tj;
uzgodnienie z Nookiem i stworzenie na stronie głównej "listy podpisów"pod petycją i oczywiście oficjalne poparcie i reprezentowanie serwisu.
Myślę, że razem Dark Raptor,Mantid i Ziu jako moderatorzy uporacie się z tym zadaniem.Oczywiście służę pomocą.
Myślę też, że każdy powinien zastanowić się czyje podpisy należy zebrać osobiście , mam na myśli autorytety zarówno osoby prywatne/np.Gucwińscy/jak i instytucje
/np.Salamandra/to nie żart./
Jeżeli mamy coś zdziałać to potrzebne nam jest silne poparcie.
Mamy niestety ferie, co pewnie ogólnie utrudni zadanie.
Ok. Wysłałem listy do Nooka i Mantida. Zobaczymy co można zrobić.
Wysyłam też maila do Warszawskiego Zoo. Pracowałem tam na praktykach przy bezkręgowcach, więc spróbuję odświeżyć kontakty.
Do szefa zoo proponuję osobiście,żeby się nie pogubić każdy powinien zaproponować "liste podpisów"tak jak pisałem wcześniej.
Wyegzekwowaniem podpisów moge się zająć.
Przydałoby się zebranie by omówić podział obowiązków i strategie
ale to dopiero po dogadaniu sprawy z Nookiem.
z mojej strony nie widze przeszkód
To super.
Pozostaje dopiąć kwestie ,by lista podpisów ukazała się na tcp.
Myślałem o takiej formie [url]http://www.petycja.org/index.php. [url]
Jasno, przejrzyście,prosto.
Ok. Można chyba zastosować ten serwis:
http://www.petycje.pl/
.Cytat z tego serwisu" Podanie adresu e-mail jest niezbędne do weryfikacji osoby podpisującej petycję lub wpisującej komentarz. Ten sam adres może być użyty tylko raz i jest równoznaczny ze złożeniem jednego podpisu lub komentarza."
nie sądzisz, że ograniczy to mocno ilość podpisów.
Nie bardzo widzę jak. Każdy wpisuje się teoretycznie raz. E-mail funkcjonuje jak podpis. Więc chyba nie stanowiłoby to problemu.
A w razie czego, niektórzy mają kilka skrzynek.
Tak, ale jest mnóstwo osób nie mających komputera, nie mówiac o mailu.
Co z nimi?
Za pomocą mojego kompa podpisałoby się kilkanaście osób, niestety nie mam tylu skrzynek.
Szkoda by było stracić te głosy.
hmmm... to jeśli znasz (lub ktoś inny zna) jakiś dobry serwis z petycjami, to niech wpisze tu adres.
PS. Jeszcze nie miałem kontaktu z Mantidem, więc nie mam dokładnych namiarów na MŚ i kiedy będzie można składać osobiście petycję. Wysyłanie pocztą i mailem tekstu petycji nastąpi po uzgodnieniu tych adresów. Mam nadzieję, że z elektroniczną petycją ruszymy może nawet dziś (jeśli tylko odpowiedni serwis się znajdzie).
Dałem ogłoszenie http://terrarium.com.pl/forum/read.p...=26400&t=26400
Hmmm... widzę spore zainteresowanie.
Sprawdziłem net. Nie znalazłem nic ciekawego. Serwis który podałem jest chyba najczęściej wykorzystywany przez różne organizacje (przy założeniach poszukiwania, które wybrałem).
Nie wiem jak, ale wtej chwili wydaje mi się, że jest to jedyne sensowne wyjście.
Jak na razie nie miałem większego odzewu ze strony osób którym wysłałem maile z prośbą o pomoc. Wiem, że w ZOO odebrali list, ale na razie nie wiem z jakim skutkiem. Zostawiłem im namiary na siebie.
Nadal nie mam dokładnych namiarów do kogo w MŚ-ie powinna dochodzić korespondencja.
heh... jak tak dalej pójdzie, strzelę sobie w łeb (na szczęście nie mam z czego, poza wiatrówką)
hmmm... znalazłem takie info (w kwestii adresów):
---------------------------------------
Biuro Dyrektora Generalnego
e-mail: Biuro.Dyrektora.Generalnego@mos.gov.pl
Ogólne zadania komórek organizacyjnych Ministerstwa.
Do zakresu działania Biura Dyrektora Generalnego (BDG) należy zapewnienie bieżącej obsługi Dyrektora Generalnego Ministerstwa, w szczególności:
(...)prowadzenie i koordynacja zadań w zakresie skarg i wniosków(...)
----------------------------------------
Departament Ochrony Przyrody
e-mail: Departament.Ochrony.Przyrody@mos.gov.pl
Akurat Ci przygotowywują listy.
-----------------------------------------
To mogłyby być adresy na które wysyłamy petycję mailem.
No i pozostaje kwestia wysyłania petycji listownie. To chyba powinno iść bezpośrednio na adres MŚ. Czyli jak wcześniej podawałem:
Ministerstwo Środowiska
ul. Wawelska 52/54
00-922 Warszawa
Kwestia czy trzeba dopisywać do kogo petycja ma być skierowana.
Jak ktoś ma jeszcze jakieś sugestie, proszę o wsparcie.
Hmmmmm .....tacy ludzie
tak jak pisałem są ferie
A co Nook na to, gadałeś z Mantidem i Ziu?
Nie można tego umieścić na tcp.? bez podawania maila .Z danych widoczne by było tylko imie nazwisko i miasto, a reszta danych niewidoczna/ dokładny adres i pesel/
Pomyślałem,że przydałaby się wersja skrócona do wywieszenia w sklepach hurtowniach na giełdzie w Łodzi itp,
Nook załatwi "uwidocznienie" linka.
Z Mantidem nie miałem kontaktu.
Co do Ziu, to powiedziałem mu, że jak będę miał jakieś dokładniejsze info, to może się zgadamy (ale z tego co wiem, ma pracę).
Na TCP wyglądałoby to standardowo, czyli zwykły post z wpisami. Problem w tym, że jeśli miałby tam dojść ktoś nowy (z zewnątrz), musiałby się rejestrować przez forum.
Tym samym odpadły by też kwestie PESEL'u i adresu.
Raczej nic innego w tym momencie nie wchodziłoby w rachubę.
Dlatego wydaje mi się, że jednak www.petycje.pl stanowią najlepszą (najbardziej profesjonalną) opcję. Niestety nie znalazłem innych tego typu serwisów w necie.