chodzi oto jakim srodkiem najlepiej usunac plamy silikonu ktore pobrudzily mi szklo ...
Wersja do druku
chodzi oto jakim srodkiem najlepiej usunac plamy silikonu ktore pobrudzily mi szklo ...
Wcieraj mocno szmatka z rozpuszczalnikiem jak nie bedzie chcialo schodzic to uzyj nozyka tapicerskiego. ja tak robilem i wszystko ladnie zeszlo.
nozyka juz uzywalem ,lecz zostaja smugi ...
To wycieraj szmatka nasaczona rozpuszczalnikiem, powinno zejsc.
Nozyk tapicerski + pocieranie smatka az do zrulowania silikonu. Pracochlone ale skuteczne. Sam prubowalem rozcieczalnikiem (Aceton techniczny) ale nie schodzilo lecz szyba sie tluscila:/
W budownictwie twierdzą, że na silikon nie ma rozpuszczalnika. Cienką warstwę należy pocierać palcem aż się zroluje i odejdzie.
a ja benzyną lakową czyśćiłem tak jak napisali na opakowaniu po sylikonie i zeszło ładnie :)
Z tego co wiem to środki ropopochodne degraduja silikon.
Nie wiem skąd macie takie informacje, że silikon nie ma rozpuszczalnika.....
W każdym z np. większych hipermarketów można bez problemu kupić rozpuszczalnik przeznaczony właśnie do silikonu.
Sam go stosowałem z powodzeniem.
Taki pojemniczek z pędzelkiem podobnym do tego, który jest w lakierach do paznokci kosztuje o ile pamiętam ok 10 zł.
Nakłada się go na silikon, czeka 10 - 20 min w zależności od grubości nałożonego silikonu i bez problemu schodzi :)
Dokładnie tak :)
Sam używałem produktu o nazwie "Sili Kill" firmy Den Braven - nie pamiętam ceny, ale rozpuszcza i zmywa silikon doskonale.
Pozdrawiam