Mam basen w domu wiem ze Leg lubi plywac basen jest podgrzewany ale ma tez chlor czy mozna go wpuscic zeby sobie poplywal czy chlor wyzadzi mu krzywde ???
Pozdrawiam :)
GG: 3967282
Wersja do druku
Mam basen w domu wiem ze Leg lubi plywac basen jest podgrzewany ale ma tez chlor czy mozna go wpuscic zeby sobie poplywal czy chlor wyzadzi mu krzywde ???
Pozdrawiam :)
GG: 3967282
Dobrze by było gdyby wypowiedzial sie tu jakis bardzo doswiadczony hodowc. Kiedy nabywalismy naszego Legusia, powiedziano nam ze nalezy go kapac raczej w przegotowanej wodzie i taka tez wlewac mu do jego basenu i do picia. Tego sie trzymamy. Wydaje mi sie ze w basenie tego chloru bedzie zbyt duzo dla Lega, ja raczej bym nie ryzykowala...
Jeśli woda jest chlorowana, zdecydowanie odradzam.
Możesz za to uzdatniać wodę w basenie tlenem - jest to dużo kosztowniejsze rozwiązanie, ale na pewno bezpieczniejsze dla legwana.
Pozdrawiam
Nic mu nie powinno być od chloru pod warunkiem że nie będzie tej wody pił i nie będzie zbyt długo w niej przebywał. Jak leg sobie popływa ze 40 min dziennie co jakiś czas to nic mu się nie stanie. No chyba że ilość chloru jest naprawdę duża lub będziesz go w tym basenie hodował.
ale przeciez podobno dobrze jest, jak legi czuja pod lapkami podloze... w takim basenie o jakim mowa to chyba bedzie mu za gleboko?
Dota
Nie jest to dobry pomysł. Raczej nie będzie to przyjemność dla legwana, chyba, że miałby tam możliwość swobodnego wychodzenia po szorstkiej powierzchni. Chlor jest szkodliwy, zwłaszcza w stężeniach stosowanych w basenach (oczy, układ oddechowy).
Dota legwany na wolnosci rzucaja sie z drzew do wody, nurkuja i plywaja pod powierzchnia :) Jesli maly legwanik ma w terrarium duzy basen tez mozna zaobserwowac nurkowanie. Problem z kapiela nie polega na tym, ze legwan nie czuje dna ale na tym, ze jest wsadzany np do wanny z ktorej sam nie moze wyjsc. Wiekszosc legwanow wtedy rozpaczliwie probuje sie wydostac.