Re: Mętna woda - T H A N K S
Panowie (jak sądzę)!
Dzięki wszytskim za rady!!!
Najciekawsze jest to, zę każdy z Was miał po trosze rację. Ale po kolei:
1. żwir marmurowy siłą rzeczy musi pylić i pyli, co objawia się zmętnieniem wody
2. osad na szybach to faktycznie wapień - schodzi pod palcem, ale sie maże i źle wygląda
3. woda która piję (o zgrozo!!!) rzeczywiscie jest fatalna, choć wygląda całkiem nieźle; odstanie nic nie pomaga
4. zastosowanie filtra - owszem dało nawet niezły rezultat, ale i tak nie taki jakiego oczekiwałem
5. osad z powierzchni zebrałem dość łatwo za pomocą maczanej bibuły
6. pierwotniaki raczej wykluczam - to jedyny punkt, który raczej się nie sprawdził
7. płukanie 10kg żwiru porcjami po mniej niż 0,5kg w sitku p[owinno pomóc a nie pomogło :(
8. poruszajac żwirem na dnie i tak częśc pyłu podrywała się i powodowała zmętnienie, a krab pewnie robiłby to często ;)
9. rozwiazaniem idealnym był kontakt z producentem MHK okazał się najlepszym lekarstwem na zmętnienie. Otóż poradzono mi tam oczywiscie zmianę żwiru na kwarcowy (nie pyli, obojęntny dla wody). Wiedza, która posiadał ten pan była wszechstronna, tak na temat żwirów i ich wąłściwości jak i chemiczna, a nawet z zakresu akwarystyki.Słowem super!! <U>I najciekawsze, godne uwagi a wręcz pochwały: firma MHK wzięła na siebie brak kompentencji sprzedawcy! Obiecali mi na dostarczyć właśnie żwir kwarcowy na swój koszt!</U> Nota bene sklep, w którym kupiłem "odpowidni" zwir to ZOO Natura w Łodzi, Al. Włókniarzy, w centrum King Kros. Nie polecam tego sklepu tym bardziej po słowach jakie usłyszałem przez telefon, cyt. "Niech pan go ze dwa razy przepłuka i zaleje wodą, będzie kryształ(...) Dodam, że sklep wcale nie tani marża zaledwie +60% ceny detalicznej w sprzedazy u producenta. Żenada.
Dziękuję jeszcze raz wszytskim za pomoc w imieniu swoim i Leona ;)