mam pytanie jakie szkoły trzeba wybierać żeby być albo entomologiem albo herpetologiem z góry dzieki .Pozdrawiam Eryk
Wersja do druku
mam pytanie jakie szkoły trzeba wybierać żeby być albo entomologiem albo herpetologiem z góry dzieki .Pozdrawiam Eryk
moze jakis ogolniak o kierunku biologicznym, pozniej studia Biologia z tego co wiem nie ma szkol z typowo tymi kirunkami
No właśnie niema w Polsce tych kierunkow, napewno musisz pojsc w liceum do klasy biol-chem, pozniej studia. Najlepiej jak bedziesz sie bardzo dobrze uczyl, mature zdasz na 4-5(oczywiscie z rozszezonej biologii, ale inne przedmioty też tak) i wyjedziesz za granice na studia. Niestety ja niebede miał takiej szansy bo u mnie z ocenami słabiusio wiec bede musiał sie uczyc na jakims normalnym kierunku na studiach.
Klasa biologiczna w ogólniaku i potem studia -biologia, pozniej ew. specjalnosc zoologia (katedra zoologi kręgowców). Takie sa np. moje zamiary... Punkt pierwszy-czyli klasa biologiczna jest w trakcie realizacji( od 1.IX zacznie mi leciec 2-gi roczek nauki)
Potem na maturze zdajesz w programi rozszeżonym biologie, chemie ew.fizyke i na studja:)
A najgorsze jest to, ze pracy w Polsce to po biologi nie dostaniesz :( nawet w szkole, bo jest niż demograficzny... Ja w kazdym razie zamierzam isc na Jagielloński(bo to jedyny uniwersytet, mający jako-taką renome za granicą) a potem chciałbym wyjechac do Wlk.Brytani i załapac sie w jakiejs placówce , ale to marzenia na razie tylko... Chciałbym wyjechac juz na studia, ale tam są płatne i to około 6000 zł/rok :( więc musze sobie odpuscic
dzieki za odpowiedzi ale kto wie mam 15 lat wiec zanim dotere możesz (oby)się coś wykształtuje
Nic prostszego... dostać się na biologię na UW, wybrać Zakład Ekologii i wybrać temat dotyczący owadów.
Tak na serio to potrzebujemy ludzi z tego zakresu, bo toniemy w materiale do opracowania, który wesoło oczekuje w alkoholu na kogoś chętnego do pracy przy binokularze. Do opracowania, obok chrząszczy, są muchówki, błonkówki i inne owady z Lasu Natolińskiego, Bielańskiego, Marysina i Chojnowa. Własne tematy też będą mile widziane.
Pajęczaki też są, ale w tym roku ktoś je chyba będzie robił :(
To ja troche z innej beczki. W LO nie wybralem bloku przedmiotow z biologia, za tydzien zaczynam 2-gi rok i na zmiane jest juz za pozno. W zwiazku z tym planuje zdawac mature z podstawowej biologii i oprocz tego przedmiotu ktory rozszerzam (historia) czy w zwiazku z tym mam szanse dostac sie na jakies studia zwiazane z biologia?? Ponoc mozna sie dostac ewentualnie na malo oblegane kierunki, moze wiecie jakie to??