Czy jest jakaś mała odmiana krokodyla, lub aligatora, którą można samemu hodować?
Wersja do druku
Czy jest jakaś mała odmiana krokodyla, lub aligatora, którą można samemu hodować?
hm..........sa takie gatunki, glownie kajmany, wiekszosc osiaga rozmiary do 2 m dlugosci, mimo wszytsko terrarium musi byc wrecz ogromne min 3 razy dlugosc zwierecia i raz szerokosc, ale jesli ktos jest w stanie zapenic takie wrunki to mozna sprobowac, nalezy jednak pamietac ze sa to bardzo grozne zwierzeta :)
hehehehehe ja myśle że krokodyla to se możesz z głowy wybić
to nie jest zwierze które sie tak poprostu w domu hoduje
Nic z tych rzeczy - ja nie chcę go trzymać w domu, tylko pytam z ciekawości.
Czesc,
jesli mu zbudujesz kryty basen + kilkaset metrów kwadratowych zieleni to możesz się nawet pokusić o krokodyla nilowego:-)
To oczywiście żart - nie ma takich krokodyli.
Kajmany są relatywnie najmniejsze, ale to mimo wszystko groźnie zwierzęta i wymagają BARDZO DUŻO miejsca.
Jeśli byłbyś w stanie rzeczywiście zbudować kryty basen + szklarnie - wtedy mógłbyś o tym pomyśleć. Ale nie w domu.
Pozdrawiam
Projektowałem kiedyś dla klienta akwaterrarium dla paleosuchus palpebrosus, (najmniejszy z krokodyli dorasta do ok. 1,3 m rzadziej 1,5 m) miała to być adaptacja magazynku na koks, który okazał sie zbędny przy zastosowaniu ogrzewania gazowego w domku jednorodzinnym. Facet nie należał do małozamożnych ale wymiękł jak koszt adaptacji sięgnoł nastu tys. PLN. Jeżeli jesteś zainteresowany lub ktokolwiek inny to proszę o kontakt chętnie pomogę. Ale to bydle wymaga kilkunasti m2 powierzchni, to znaczy kilka m3 wody do ogrzania i filtrowania, ok. 50 m3 do ogrzania terra. to są naprawde olbrzymie pieniądze. Radze bardziej wpłacić je do banku i co roku spędzać miesięczny urlop w miejscu gdzie można te olbrzymy oglądać w warunkach naturalnych. jak ktoś nie wie co zrobić z równowartością małego samochodu to owszem da sie, tylko Czy napewno musi to koniecznie być krokodyl. Za te pieniądze można naprawde zrobić fantastyczne tera dla czegoś mniejszego i spotkać krokodyla w jego naturalnym środowisku.