hej ,chce zalaozyc dla lamparta terrarium 100dł.21szer.30wys. ,jakiej mocy żarówke i kabel grzewczy w nim zastosowac ...Czy UV tez stosowac jak tak to jakiej mocy?Co miec na dnie piasek czy torf kokosowy... Dzieki za odp.
Wersja do druku
hej ,chce zalaozyc dla lamparta terrarium 100dł.21szer.30wys. ,jakiej mocy żarówke i kabel grzewczy w nim zastosowac ...Czy UV tez stosowac jak tak to jakiej mocy?Co miec na dnie piasek czy torf kokosowy... Dzieki za odp.
Żarówka wystarczy w zupełnosci 40 W lub 60 W , kabel grzewczy wystarczy 25 W.
Jako podłoże, piasek zmieszany ze średnio grubym żwirkiem z odrobiną włukna kokosowego, do tego wieksze kawałki kamieni, dla ozdoby.
Torf odradzam bo pyli, kiedy jest suchy.
Cześć@_@
tą szerokość to byś mógł trochę powiększyć choćby 10-15cm co do ogrzewania to musisz wypróbować załącz wszystko poczekaj ze 2-3 godziny i zmierz temp. w różnych miejscach i będziesz wiedział jak coś to zmniejsz lub zwieksz moc żarówki ważne aby były w terra miejsca chłodniejsze i cieplejsze gekon sobie sam wybierze co do UV to słyszałem różne opinie ja mam świetlówke Repti-Glo ale moje gekony raczej unikają jasnego światła i buszują po terrarium dopiero po zgaszeniu więc nie wiem czy coś tam 'łapią" promieni UV
Zgadzam się z micgekonem szerokości troszke więcej by się przydało to będzie nawet nieestetycznie wygladać takie długi, a takie wąskie
musisz zwiekszyć o kilka centymetrów szerokość potem sprawdz jakieść 2-3 godz.i zmierz temp.