Czy jajeczkom straszyków i patyczaków wystarcza temperatura pokojowa ?? Czy konieczne jest podgrzewanie??
Wersja do druku
Czy jajeczkom straszyków i patyczaków wystarcza temperatura pokojowa ?? Czy konieczne jest podgrzewanie??
wystarczy pokojowa, ale niewiem czy słusznie przy inkubowaniu jaj patyczaka rogatego zauwazylem ze jesli podniesie sie temp i utrzyma w miare wysoka wilgotnosc inkubacja przebiega szybciej. Moze wypowiedza sie bardziej doswiadczeni hodowcy, sam jestem ciekaw w sumie jak to jest.
No, jeżeli zwiększymy wilgotność temperaturę to zarodki rozwijają się szybciej. Działa to na tej samej zasadzie co metabolizm. Trezba uważać żeby temperatura nie przekraczała 30C.
Inkubuj jajka w temperaturze pokojowej wtedy jest najbezpieczniej, chociaż ja ostatnio eksperymentowałem z jajkami australijskiego .
były u mnie od listopada w temperaturze pokojowej- malo spryskiwania , nic się nie wykluło.Pozniej przez dwa tygodnie utrzymywałem temp ok 30C , wilg ok 90% i doczekałem się z 6 jajek 3 młodych straszyków.
Co do inkubowania jaj starcza temperatura pokojowa to znaczy 22-24 stopnie znam takich co w zimie maja w mieszkaniu po 17 stopni, i wszytko bedzie ok. Miras to co opisałes to normalny objaw że kiedy nagle robi się większy skok temperatury to zaczynają sie lęgnąć straszyki ja nawet najpierw obniżam do właśnie 17-18 stopni na 2 -3 dni a potem nagle podwyższam do 28 i często zaczynają się kluc młode. Tak że i w tym przypadku każdy hodowca ma swoja teorię.Pozdrawiam Marek
a czy w tzw butelkowym inkubatorze, postawionym w temperaturze pokojowej jest wystarczajaca wilgotnosc?? Bo tajskie mi sie kluja, ale martwie sie o tudniejsze gatunki ;)
Lepiej od czasy do czasy spryskiwać letko jajeczka .
Tak jak dodał Snapek ja spryskuje co dwa dni delikatnie.
Ja trzymam jaja wszystkich moich straszyków w tem. pokojowej. Uważam że nie ma potrzeby dawać wiecej. Wystarczy regularanie zraszać i tyle. Jeśli chcesz możesz przyśpieszyć rozwój zarodka podnosząc tem. Jak poprzednicy napisali nie powinna ona przekraczać 30*C.
Pozdro GwT
Ale po ściankach butelki a nie po jajkach ;). Ściankach wewnętrznych
a ja nie miałm szczęścia z jajeczkami, ponad 200 jajeczek E.calcaratha ciągle czeka na wyklucie :( i chyba sie już nie doczekam, temp 25-27, wilgoć raczej w pożądku i do tej pory jeden sie wykluł początkiem maja (już jest imago) a drugi tydzień temu....... Gdzies popełniłem poważny błąd tylko zastanawiam sie gdzie... ale bede czekał nadal :)