Dostałem kilka dni temu pare Straszyków Kolczastych. Wogole nie byłem na nie przygotowany. Czym je karmić? Mam tylko owoce truskawki (nie wiem czy mogą to jeść) i fukusa. Z tego co słyszałem to Fikusa też nie powinny jeść. Pozdrawiam!
Wersja do druku
Dostałem kilka dni temu pare Straszyków Kolczastych. Wogole nie byłem na nie przygotowany. Czym je karmić? Mam tylko owoce truskawki (nie wiem czy mogą to jeść) i fukusa. Z tego co słyszałem to Fikusa też nie powinny jeść. Pozdrawiam!
Wystarczy trochę chęci i poszukać : http://www.terrarium.com.pl/straszykkolczasty.php
no tak ale przeciez nie ma teraz mozliowsci zdobyc te rośliny...
Poszukaj najlepiej jeżyny zimozielnej .
A kidy ostatnio byłeś w lesie??? Pełno jest jeżyny zimozielonej.POSZUKAJ A ZNAJDZIESZ.
Najlepszym sposobem jest wycieczka do lasu:)
a jak nie ma lasu to mozesz kupic bazylie w sklepie-taka w doniczce. ja swoje karmie tez bluszczem-bardzo im smakuje ale zdania na temat podawania go sa rozne ja uwzam ze jest dobry dla troche wiekszych osobnikow. a w lesie znajdziesz tez wiele fajnych roslinek
Witam pięknie:)
U mnie we Wrocławiu nie mam problemów ze zdobyciem jezynki:)
Mam conajmniej 3 miesca z których moge na luzie brać jezyne na "tony":]
Odradzam karmienia bazylią w doniczkach tą ze sklepów ponieważ moga być na niej jakieś pestecydy itp...
Bluszcz jest ok, kiedys karmiłem z pozytywnymi skutkami.
Mysle ze to zaden problem.
Problem beda mialy straszyki jak im dasz fikusa, ktory jest trujacy i tym zabijesz zwoje straszyki.
Mozesz im bez problemu dac liscie jezyn, czy nawet wiecznie zielonego bluszczu, ktorego jest wszedzie pelno i jest zawsze zielony i swierzy bez wzgledu na pore roku i temperature.
Nawet mozesz go wygrzebac z pod sniegu.
Jest to idealny pokarm dla straszykow czy patyczakow.
garo
Daj sałate albo jeżynę