Jakie mogą być skutki, objawy oraz jak długo mogą trwać powikłania po dostaniu się jadu tego straszyka do oczu??
Wersja do druku
Jakie mogą być skutki, objawy oraz jak długo mogą trwać powikłania po dostaniu się jadu tego straszyka do oczu??
Objawem są zaburzenia ostrości widzenia, łzawienie. Pogorszone widzenie może się utrzymywać nawet tydzień.
Ale czy to jest pogorszenie widzenia w takim stopniu, że na przykład nie widzeco czytam/pisze?? I czy jest to bardzo bolesne??
Z tego co wiem nie jest to bolesne. Nie przszkadza w normalnym funkcjonowaniu.
Niestety ale lekko przesadziłeś z tym tygodniem. Najbardziej trującą substancję wytwarza Malcomorpha Jamaicana (Z rodziny Anisomorpha) Od jego trucizny możesz całkowicie oślepnąć na maksymalnie 9 godzin. Dodatkowo możesz mieć wielotygodniowe zaburzenia widocznosci i mogą cię mocno piec oczy. Pozdr. Sqqter
Napisałem, że zaburzenia ostrości widzenia mogą utrzymywać się tydzień, a nie całkowita ślepota.
Macalomorfa jamaicana jak już. Miałem ten gatunek przez dwa pokolenia, i nigdy mnie nie opryskały. Jest jeden warunek nigdy nie wolno brac ich na ręke.
1. Malacomorpha (urwało mi się "a") W łacinie ph czyta sięjako f dlatego nie Macalomorfa a Malacomorpha
2. Kliku sorki źle doczytałem
3. Jeżeli jesteś doświadczonym hodowcą możesz brać bez problemu na ręce tylko trzeba uwazać aby nic im nie zrobić (przygnniecienie nóżki, kopniak w zadek). Najlepiej jest wziąć sobie okularki założyć i do roboty.
Pozdrawiam
Sqqter