Po jakim czasie od ostatniej wylinki samica M. extradentata składa jaja?
Pozdrawiam
faith_in_sounds
Wersja do druku
Po jakim czasie od ostatniej wylinki samica M. extradentata składa jaja?
Pozdrawiam
faith_in_sounds
Musisz poczekać 2-3 tygodnie. Odwłok samicy zrobi się gruby, pękaty i wówczas zacznie sypać jajami, nawet 5-7 dziennie (w zależności od wielkości owada dorosłego).
P.S. Chciałem odesłać do opisu gatunku i usunąć post, ale faktycznie nie do końca ten opisik dopracowany ;-).
Dzieki, Jaca :))
no wlasnie sporo poczytalem (nie tylko w opisach na tej stronie) i glownie informacje dotycza wielkosci jaj i czasu wylegu. Samica jest juz pekata jak beczulka, ale z tego co piszesz to jeszcze z tydzien poczeka.
A tak przy okazji, wiecie moze jaki jest odsetek wyklucia jaj zaplodnionych, a jaki niezaplodnionych??
Pozdrawiam
faith_in_sounds
Faith jeśli samica była zapłodniona to jaja będą zapłodnione i wtedy będzie mniej więcej po równo samców i samiczek (oczywiście nie dokładnie), a jeśli nie była to będą niezapłodnione czyli same samice. Słyszałem, że w przypadku jaj zapłodnionych istnieje większy procent wyklucia, ale nie weim jak to jest z M. extradentata.
Pozdrawiam, Piotr
No właśnie, też to słyszałem i zastanawiam się, czy różnica jest drastyczna :)
nie jest drastyczna
procent wyklucia jest wysoki, a i ilość skladanych jaj olbrzymia
a jak sprawa wyglada odnosnie patyczxakow latających??? czy oznaka ostatniej wylinki sa skrzydla??
Jeśli chodzi ci o Patyczaki skrzydlate (Sipyloidea Sipylus) to po ostatniej wylince w pełni rozwijają się skrzydła, w poprzednich stadiach rozwoju można zaobserwować zalążki skrzydeł (ok 0.5 cm)
Pozdrawiam, Piotr
Hmmm... jeszcze raz ponudzę, ale moja samica przeszła ostatnią wylinkę ponad miesiąc temu. Je tyle co wcześniej, temperatura na pewno nie jest za niska i jej nie "spowalnia" ;), natomiast jaj jak nie było tak nie ma. Jest w terra z ręcznikiem higienicznym, więc niedostrzeżenie jaj wykluczam.
Oglądałem różne zdjęcia jaj z rodzaju Baculum, ale żadne nie jest podobne do tego co znajduję w terra (czyli do odchodów :) )
Pozdrawiam
faith_in_sounds