Wlasnie stalem sie szczesliwym posiadaczem 4.5 cm kokonu gastricy i co dalej gdzie znalesc schemat inkubatora czy musze "przezimowac" kokon ratunkuuuuuuuuuuu.......
samczyk po 5 dniach u samicy zszadl smiercia naturalna
Wersja do druku
Wlasnie stalem sie szczesliwym posiadaczem 4.5 cm kokonu gastricy i co dalej gdzie znalesc schemat inkubatora czy musze "przezimowac" kokon ratunkuuuuuuuuuuu.......
samczyk po 5 dniach u samicy zszadl smiercia naturalna
Mówili ze trzeba przezimować schemat inkubatora jest chyba w faq cos z gazą, znajdz na forum bo był juz taki temat i pełen opis.no to kiedy interes otwieramy ?:)
mati87- nie wypowiadaj sie na jakis temat gdy nie masz o nim pojecia. kokonu Sphodromantis gastrica NIE TRZEBA zimowac. Inkubator mozesz zrobic dowolny- Sphodromantisy i tak sie wykluja ;-) Ja inkubowalem w malym faunaboxie wylozonym wilgotnymi recznikami papierowymi i chociaz mlode sie wykluly, nie byl to najlepszy inkubator. Teraz kokony S. viridis inkubuje w plastikowym pojemniku na zwynosc, nawierconym na bocznej scianie i na pokrywie, na spodzie wilgotna lignina, calosc postawiona na monitorze (swietne ogrzewanie, poza tym grzanie od spodu pomaga utrzymac wilgotnosc- duze parowanie :) ).
Dzieki wielkie postaram sie nie zbadziewic tego kokonu ;-)
saurus jak bedziesz mial male modlichy to daj znac
Tez uwazam ze dobrze przezimowany schemat inkubatora to podstawa.
No pewnie, mantid, potem trzeba jeszcze na schemacie zebrac podpisy obojga rodzicow (zgoda na inkubacje kokonu w takich warunkach) :))) Ja juz po pobycie na forum przestaje zauwazac takie bledy, przyzwyczajam sie (przesiakam glupota otoczenia ;-) ).
:P
JA niedługo bede mial tez kokon S.gastrica i bede inkobował we wiadze plastikowym, ktore mozna dostac np. ( u mnie w miescie) w rybnych. Ale Sausrus dobry pomysł z tym monitorem.... musze sprobowac:)
Tylko uwazaj zeby nie zajac calej powierzchni monitora bo sie moze przegrzac.
Hehe a jak ktoś ma płaski monitor ?? :}