Jaki gatunek modliszki dostępny w Polsce dorasta do największych rozmiarów (i do jakich)?
Wersja do druku
Jaki gatunek modliszki dostępny w Polsce dorasta do największych rozmiarów (i do jakich)?
Plistospilota guineensis, podobno nawet do 12-13 cm, ale moja dorosla samica swiezo po wylince ma zaledwie 10. Zobaczymy co bedzie za 2 tygodnie i jak sie porzadnie naje. Ten gatunek jest bardzo "szczuplej" budowy i nie sprawia wrazenia wielkiego. Modliszka o najbardziej "efektownym" wygladzie sposrod moich to dorosla samica Sphodromantis viridis- ma 10 cm dlugosci, ale jest bardzo masywna, ma wielkie odnoza chytne, ogolnie robi wrazenie :)
Plistospilota guineensis, samica 12cm.
Saurus: moje samce maja 9-10cm, samica jedna ma 11,6cm druga ciut wiecej.
Ale ile miala swiezo po wylince? Moja samica Sphodromantis viridis nie byla taka duza od razu po wylince, zobaczymy co bedzie tak jak powiedzialem- za 2 tygodnie i jak sie naje dobrze.
moja tez miala 12 cm
9cm to ma moja hierodula
Moja Plistospilota miala jakieś 12cm.
Ale największym gatunkem jest polispilota aurgeniosa
hyba coś mi się w nazwie pomyliło ;)
Osiąga ona 16cm długości!
Polispiloty są generalnie MNIEJSZE od Plistospilot...
To bardzo ciekawe, biorac pod uwage fakt, ze dorosle samice Polyspilota aeruginosa sa wielkosci doroslego samca Sphodromantis viridis (ktory jest podobnej wielkosci co samiec S. gastrica) :-))))
A clipardi ??